Echt één groot feest, ik heb echt een levende voortuin!

In het teken van de Nationale Klimaatweek kijkt onze collega Lenny Alkemade terug op een mooi jaar waarin ze veel heeft bereikt. Samen met Susan Janssen-Jouwsma was Lenny het afgelopen jaar klimaatburgemeester van de gemeente Leeuwarden. Vorig jaar hebben wij een interview met Lenny gehouden voordat ze startte met deze functie en nu kijken we met een vervolginterview terug op haar jaar als klimaatburgemeester. En we leren Lenny nog wat beter kennen.


Hoe kijk je terug op dit jaar als klimaatburgemeester?

“Ik kijk er heel positief op terug. Ik ben er nog lang niet omdat er nog heel veel te doen is, maar er zijn dit jaar stappen gezet. Met de titel van klimaatburgemeester heb ik wel het een en ander kunnen realiseren. Duurzaam leven is ook een proces wat je niet in één jaar kunt realiseren. Ik blijf me altijd inzetten voor het milieu en de titel ‘Klimaatburgemeester’ heeft mij een mooie springplank gegeven om naar voren te brengen wat mijn missie is.”

“Ik heb allerlei projecten uitgevoerd en voor en dankzij de gemeente Leeuwarden meerdere Duurzame Markten georganiseerd. En ik probeer steeds weer even wat extra’s te doen om nog meer aandacht te vragen voor het thema Duurzaamheid. Afgelopen jaar was mijn missie ‘goed voorouderschap’ en ik ben steeds gaan kijken hoe ik het nog meer kon uitdragen en meer mensen kon bereiken. Nu is mijn missie en motto veranderd naar ‘groene toekomstdenken’. Eigenlijk betekent het hetzelfde maar het gaat om het streven. Het streven naar een groene toekomst. Het is gericht op gedragsverandering: stap voor stap duurzamer leven. Ik probeer als groene toekomstdenker mensen handvaten te geven om duurzamere keuzes te maken.”  


Wanneer begon je je in te zetten voor het klimaat?

“Ik ben ermee groot gebracht eigenlijk. Op het gebied van voeding en ook hergebruik, vroeger deed je dat ook uit kostenbesparing. Ik kreeg vroeger in het voorjaar twee setjes kleding en in het najaar twee setjes kleding en daar deed ik het mee. Dat was prima! Kleding van nu hebben geen lange levensduur, met een paar keer wassen is het niets meer.” 

“Er is een periode geweest dat ik toch door de media meer plastic ging kopen, het is niet hip om her te gebruiken. Iedereen deed bepaalde dingen en kocht bepaalde plastic zakjes, daardoor ben ik dat ook gaan doen. Ik stond een tijdje wat verder af van datgene waar ik mee groot ben gebracht. Maar nu ben ik al jaren weer duurzaam bezig, steeds bewuster. Dat gaat ook in stapjes, het is niet zo dat je van de ene op de andere dag alles anders doet. Zo gaande weg ben ik weer op het spoor, de manier van leven die ik heb meegekregen. Nu merk ik dat ik mijn ouders weer dingen kan leren.” 

Wat doe jij voor het milieu?

“Ik koop op de vrijdagmarkt altijd verse groentes. Levensmiddelen probeer ik zo min mogelijk in plastic te kopen, producten in plastic smaken sowieso minder lekker en ik hou van lekker eten. Zo heb je Pieter Pot, het product zit al in een voorraad pot, de smaak is goed en je hebt geen afval. Mijn vuilnisbak raakt niet vol, dus geen gesleep met vuilniszakken. We nemen onze eigen boodschappentassen mee en gaan naar alle bedrijfjes die ik ook bij de Duurzame Markt had staan. We kopen eerlijke, lokale en verse producten. Geen pakjes en zakjes, want ik houd van pure gerechten. Ik ben een echt fijnproever.”

“Verder hebben we zonnepanelen, we vangen regenwater op waar we het huis mee verwarmen en we hebben een waterdoorlatende oprit. Mijn voortuin heb ik helemaal ingezaaid met veldbloemen, dat is voor insecten een gevarieerd buffet. Echt één groot feest, ik heb echt een levende voortuin! Ik hoef geen onkruid te wieden. Alles wat kan, dat doe ik ook. Het is niet zo dat ik perfect ben in het duurzaam zijn, maar ik doe mijn best en ik hoop daarmee veel mensen te inspireren.” 

Welke eerste stap kan iemand zetten om duurzamer te gaan leven?

“Digitale opslag op servers kost energie en veroorzaakt dus CO2-uitstoot. Zoiets simpels als je mailbox leegmaken aan het einde van de week is al een vermindering op CO2-uitstoot. Of seizoensgroenten kopen, die zijn ten eerste goedkoper en met groente uit de regio steun je lokale ondernemers. Je kunt zoveel doen! Ik heb met de Duurzame Markt over voeding zelf veel geleerd, terwijl ik dacht dat ik al veel wist. Ik hoor vaak dat mensen zeggen dat het een ‘druppel is op een gloeiende plaat’ of dat je het de ondernemers niet kunt aandoen. Maar ondernemers zijn ook bezig met het thema duurzaamheid, we hebben allemaal dezelfde uitdaging. Wanneer je aan de ondernemer vraagt om een duurzame optie kunnen ze deze vaak ook geven. Als er vraag naar is, is er ook een markt voor. Oftewel informeer bij de ondernemer wat de mogelijkheden zijn, bewustwording is hierin belangrijk.”

Waarom zou een inwoner van gemeente Leeuwarden of een collega klimaatburgemeester moeten worden?

“Eigenlijk als jij iets wilt realiseren op het gebied van duurzaamheid dan is dit echt een springplank om naamsbekendheid voor jezelf te creëren. Zo weten mensen ook waar je voor staat en kan je meer realiseren op het gebied van klimaat.” 

Lees op de website van het Energieloket Leeuwarden hoe de andere klimaatburgemeester van gemeente Leeuwarden, Susan Janssen-Jouwsma, haar huis uit 1920 energieneutraal en gasloos heeft gemaakt. En wil je meer weten over de Nationale Klimaatweek, check dan www.nkw2023.nl.