Opening vleermuizengrot Westeinde

In de Leeuwarder wijk Westeinde is door vrijwilligers een vleermuizengrot gebouwd. Een mooi initiatief want de vleermuizen uit de wijk kunnen nu hier hun winterverblijf maken.

Doordat steeds meer huizen en gebouwen gaan verduurzamen, zijn er minder verblijfsplekken voor de vleermuis. De holtes en kieren in gebouwen worden vaker dichtgemaakt. Juist door het plaatsen van dit soort grotten hebben zowel vleermuizen als vogels toch een fijne verblijfsplek.

Ideale temperatuur en luchtvochtigheid

De grot is voorzien van een thermometer en hygrometer. Zo kan de ideale temperatuur en luchtvochtigheid worden gemonitord. De grot is niet alleen bedoeld voor vleermuizen maar ook voor salamanders en kikkers. Ook de ijsvogel kan hier nestelen. Aan beide kanten van de grot zitten namelijk openingen speciaal voor de ijsvogel. Extra leuk: via een wildcamera kan er van buitenaf worden gekeken welke dieren in de grot zitten.

Prachtig buurtinitiatief

Commissie leefomgeving van wijkbelang Westeinde kwamen met het initiatief voor de grot. Het plan voor de grot is vervolgens in nauwe samenwerking met de medewerkers van de buitendienst van gemeente Leeuwarden tot stand gekomen. De vrijwilligers en de medewerkers van de buitendienst hebben samen gezocht naar een geschikte locatie. Ook hebben ze uitgebreid vooronderzoek gedaan. Daaruit is het ontwerp van de 10 meter lange en 1,60 meter hoge grot ontstaan. De grot is gefinancierd uit eigen middelen en met een bijdrage van gemeente Leeuwarden en het Iepen Mienskipf√Ľns van de Provincie. Tijdens de bouw van de grot is er samengewerkt met leerlingen van de vmbo school Aeres. Zij blijven ook in de toekomst betrokken bij het project.

opening van de vleermuizengrot in Westeinde, Leeuwarden. Wethouder Stellingwerf gaat er met een bootje naar toe en sluit de grot af met een sleutel. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN