Hetmini-plattelandvan Jacqueline

Wanneer je in de Monnikemuurstraat loopt, zie je het niet direct. Maar op het dakterras van Jacqueline en haar man Leo, vliegen de insecten en vogels je om de oren! Tijd voor een bezoekje aan dit bijzondere stukje daktuin in de binnenstad.

In een paar jaar tijd toverden Jacqueline en haar man hun dakterras om tot een biodiverse plek. En het werkt! Inmiddels genieten ze van de vrolijke noten van bosduiven, merels en koolmeesjes. Ook krioelen er verscheidene insecten rond en heeft ze verschillende planten en bloemen voor de biodiversiteit. Wat een verschil met toen ze het huis in 2005 kochten. Toen leefde er helemaal niks. Jacqueline en haar man dachten beide: hier moet groen komen!

Jacqueline woonde hiervoor op een woonboerderij buiten Leeuwarden en is juist zo gewend aan groen om zich heen. Bovendien is ze erg geïnteresseerd in biodiversiteit en planten. Ze heeft daarom ook kennis vergaard door zich erin te verdiepen. Dit is nodig, want het aanleggen van een daktuin vergt ook de nodige kennis. Hoe laat je bijvoorbeeld het water aflopen? En kan het dak het wel dragen? “We hebben van tevoren gekeken naar de constructie van het dak. Wanneer je veel potten met planten gaat plaatsen, moet het dak dat wel kunnen dragen. We hebben daarom het dakterras verhoogd aangelegd zodat het water er onderdoor kan afstromen”. Toen de constructie klaar was kon Jacqueline eindelijk beginnen met planten. Omdat het een daktuin betreft, is er geen sprake van volle grond. Dat vergt een andere manier van werken. “Je werkt met potten en hebt daardoor wel minder last van onkruid, maar wel zwaarder werk bij bijvoorbeeld het verpotten”. Ieder jaar bekijkt ze hoe de planten erbij staan en of ze nog speciale aandacht nodig hebben. “Soms moeten we de buurman erbij halen, omdat een plant dan zo vast geworteld zit in een pot. Gelukkig komt dat niet vaak voor en hoef ik meestal alleen een snoeischaartje te gebruiken”.

"Het is fantastisch, ik heb zo mijn eigen mini-platteland op het dak gemaakt!”

Jacqueline noemt zichzelf een diehard tuinier. Veel op haar dakterras is opgekweekt uit zaad of heeft ze meegenomen uit haar vorige tuin, maar er is ook nieuw bijgekocht. In haar straat heeft ze haar buren geïnspireerd met geveltuintjes en ze heeft nog een volkstuin in het Leeuwarder Bos. Hier brengt ze vaak planten die op de daktuin niet goed tot bloei komen. In volle grond groeien ze beter. Jacquelines passie werd in 2015 bekroond tot meest bij-vriendelijke tuin van Leeuwarden. “Het is fantastisch werk. Zo heb ik toch mijn eigen mini-platteland op het dak gemaakt!”.

Wil jij ook aan de slag om jouw dakterras of voorgevel om te toveren tot een fijne groene plek? In veel gevallen kan je subsidie krijgen van de gemeente. Kijk op de pagina subsidies voor de mogelijkheden.