Wat doet de gemeente

Exoten en ziektes bestrijden

Exoten en ziektes bestrijden

Helaas zit er tussen al het groen ook wel eens een plant- of diersoort die hier van nature niet thuishoort en voor problemen kan zorgen. Binnen de gemeente doen we wat we kunnen om deze zogenaamde invasieve exoten te bestrijden en verdere verspreiding te voorkomen. Klik op een van de knoppen hierboven om meer te weten te komen hoe wij de Japanse Duizendknoop, Reuzenberenklauw, Eikenprocessierups, Springbalsemien en grote waternavel bestrijden.

Invasieve exoot in je eigen tuin?

De gemeente bestrijdt geen invasieve exoten op particulier terrein. Dus staat er bij jou in de tuin bijvoorbeeld een Reuzenberenklauw, dan hoef je dat niet te melden. Natuurlijk hopen we wel dat je die plant weghaalt om verdere verspreiding te voorkomen.

De meest voorkomende invasieve exoot  in particuliere tuinen is de Japanse duizendknoop. Heb je dat in je tuin en wil je de plant verwijderen? Gooi deze plant dan NOOIT in de groene container, maar in de grijze container. Dat geldt zowel voor de plant, als de wortels. In het groenafval groeit de plant namelijk gewoon door en wordt zo ook weer verder verspreid.

Melding maken invasieve exoot

Wanneer je een invasieve exoot aantreft op gemeentegrond, kun je dit melden. Voor het melden van de Grote waternavel kun je contact opnemen met Wetterskip Fryslân.