Wat doet de gemeente

Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen

Binnen de gemeente Leeuwarden werken we graag met slimme oplossingen om het groen in de gemeente te onderhouden en verbeteren.

Bokashi

Bokashi is Japans voor goed gefermenteerd organisch ‘afval’. We gebruiken Bokashi om de bodem te voeden en de bodemstructuur verbeteren. Daarmee voorkomen we de groei van negatieve bacteriën en schimmels. Daarnaast scheelt het schoffelwerk omdat onkruid minder kans krijgt. Bokashi is PH neutraal en dus geschikt voor alle plantsoenen.

De Buitendienst verzamelt het bladafval. Aan de bladeren wordt water, microferm en bentoniet (natrium / kleimineraal) toegevoegd. Met een speciale machine wordt het in een grote plastic zak geperst en afgesloten waardoor er geen zuurstof bij komt. Na ongeveer tien weken fermenteren is het Bokashi geworden en is het klaar om uit te rijden in de plantvakken.

Goed voor het bodemleven

De Buitendienst heeft er maar liefst 650.000 kilo bokashi gemaakt. In deze video vertelt Geert Draaistra van de gemeente Leeuwarden er alles over.

Groene stadsontwikkeling

De gemeente Leeuwarden werkt samen met een aantal andere organisaties aan het project Succesvol Implementeren Groene Stadsontwikkeling (SIGS). Dat doen we met de Wageningen University & Research, vereniging Stadswerk en Stichting De Groene Stad en een aantal andere gemeenten. Ook werken we samen aan het ontwikkelen van Prestatie Indicatoren voor Stadsbomen.

Het doel van dit project is inzichtelijk te maken hoe gemeenten de waarde van groen nog beter kunnen inzetten voor een gezondere leefomgeving. Hoe kunnen ze groen beter laten presteren? Hoe kunnen ze in een stedelijke omgeving meer ruimte creëren voor groen? Hoe blijven de groene ambities van het eerste ontwerp tot en met de uitvoering zo goed mogelijk in stand? De samenwerking binnen dit project levert innoverende ideeën op het gebied van groen & geluk, waterberging en hittestress. Maar ook wordt onderzocht hoe bijvoorbeeld de invloed van groen op gezondheid gemeten kan worden.

Experimenteren met Eco-hopen

De gemeente Leeuwarden experimenteert met eco-bulten of eco-hopen. De bulten zijn een idee van groenmedewerker Jan Wester. Hij legde een eerste eco-bult aan vlakbij zijn huis, in een berm. Dat was in 2014. In 2017 deed Ecobureau Merula onderzoek en bleek dat in drie jaar tijd maar liefst 57 verschillende dieren en planten in de eco-bult leefden. Na dit eerste veelbelovende resultaat zijn vervolgens meer eco-bulten of hopen aangelegd, onder andere in Camminghaburen, nabij Goutum, in Swichum en Idaard. Ook langs het nieuwe fietspad tussen Grou en Warten liggen eco-hopen. Voor het aanleggen van de eco-bulten wordt groen afval uit het gebied gebruikt.