Wat doet de gemeente

Bosk

Het wandelend Bosk

In 2022 was Bosk. 1200 bomen ‘wandelden’ 100 dagen door de binnenstad van Leeuwarden. Het kunstproject probeerde te laten zien hoe bomen op een positieve manier bijdragen aan het leven in de stad. Bomen en groen zijn namelijk hard nodig in steden.

BOSK leverde mooie inzichten op. Vrijwel iedereen wilde de bomen houden. In een groene omgeving gaan mensen langzamer lopen en kijken ze meer om zich heen. Ze maken een praatje met elkaar. Het is er koeler in de zomer. De horeca wilde de bomen eigenlijk niet kwijt, omdat mensen er heerlijk zaten.

Groene oases in de stad

Door een bladerdak te maken om zonlicht op te vangen, creëren bossen ook belangrijke oases van schaduw op de grond. Ze verdampen water, wat ook voor verkoeling zorgt. Onder een boom kan het 5-10 graden koeler zijn dan onder een parasol. Stadbomen zorgen ervoor dat gebouwen koel blijven, zodat er minder nood is aan elektrische ventilatoren of airconditioners.

Tijdens een hete dag in Bosk hebben we gemeten dat het op het Wilhelminaplein waar Bosk stond 5 graden koeler was dan op het Mata Hariplein. Lees hier het interview hierover met groenbeheerder Nico Kelderhuis. 

De voorbereidingen voor Bosk.
Artistiek leider Bruno Doedens ligt uit wat Bosk met mensen doet.

Wat doet de gemeente?

Bosk is helaas afgelopen, maar als gemeente gaan we door met het vergroenen en klimaatbestendig maken van onze dorpen en steden. Meer weten? Kijk dan op de pagina Klimaataanpassing.

Lees verder…