Ik zie een Japanse duizendknoop, wat moet ik doen?

De Japanse duizendknoop is de meest voorkomende ‘binnendringer’ in particuliere tuinen. Is de plant eenmaal ’binnen’, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Dat is jammer, want de sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop kunnen schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.

Melden Japanse duizendknoop

Zie je de Japanse duizendknoop op gemeente grond? Je kan een melding doorgeven op www.leeuwarden.nl of bellen met 14058.

Japanse Duizendknoop op eigen grond

Tref je deze plant aan op je eigen grond? Ga dan zeer zorgvuldig aan de slag om de plant te verwijderen. Let op: Gooi (delen van) de Japanse Duizendknoop NOOIT in de groene container, maar altijd in de grijze container. In het groenafval groeit de plant namelijk gewoon door en verspreidt zich zo weer verder.

  • Verzwak de plant door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Voer de stengels en plantenresten af in de grijze container.
  • Probeer de uitlopers heel precies te verwijderen, zodat er geen wortels achterblijven.
  • Wie dat wil, kan een wettelijk toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel toepassen aan het einde van het groeiseizoen (september).