Beweeg- en fruittuin en voedselbosje Westeinde

Project

De beweeg-en fruittuin aan de Eeltsje Folkertsmawei in Westeinde is een mooi groen en eetbaar project waar kinderen en volwassenen uit, en van buiten de wijk, veilig kunnen bewegen, spelen, wandelen en zitten. De tuin legt de nadruk op de integratie en participatie in de wijk.

Het project is een initiatief van de commissie Leefomgeving Westeinde, het voormalige Wijkpanel, en Middelséhiem. Het is in 2018 tot stand gebracht door de commissie Leefomgeving met behulp van diverse sponsoren en fondsen.

Het onderhoud van het gras rondom de beweeg-en fruittuin is in beheer bij de cliënten van Talant, die in de wijk gebruik maken van dagbesteding in Middelséhiem. Zij ontvangen hiervoor een vergoeding. Het onderhoud en snoeien van de vruchtbomen doet de commissie Leefomgeving zelf.

Fruitbomen die rondom de beweegtuin staan zijn o.a verschillende appel-, peer- en notenbomen. Op het informatiebord bij de tuin kunnen bezoekers lezen welke boom waar staat en wanneer de vruchten rijp zijn om te plukken.

Voedselbos

In 2021 is door de gemeente aan de Gerben Colmjonwei een voedselbosje aangeplant met eetbare kleine vruchten, zoals verschillende rode en blauwe bessen en een grootvruchtige krent. Samen met de cliënten van Middelséhiem wordt er gewerkt aan een groot insectenhotel, dat in 2022 nabij de fruittuin zal worden geplaatst.