Doarpstún Snakkerbuorren

Project

In 2001 heeft Theo van der Molen, samen met een vriend, de voormalige kwekerij in Snakkerburen opgeknapt en omgebouwd tot een gemeenschappelijke tuin voor bewoners van Lekkum, Miedum, Snakkerburen en Leeuwarden. In twintig jaar tijd heeft de tuin zich flink ontwikkeld, en er staat nu een waardige dorpstuin. Men hanteert op de tuin een zaai-en plantplan en alles is biologisch.

Naast dat de tuin groente, fruit en bloemen oogst, is er op de tuin ook ruimte voor educatie en cultuur. Sinds 2007 organiseren ze ieder jaar een Iepenloftspul in de tuin, waarbij er zeven avonden lang in hun eigen gebouwde theater een voorstelling opgedragen wordt. De opbrengst van de catering van het lepenloftspul wordt volledig besteed aan de tuin. Er werken zo’n tachtig vrijwilligers in de tuin. Iedere helpende hand wordt op prijs gesteld en het werken met zoveel vrijwilligers is een prachtige prestatie. Niet alleen dragen zij bij aan een prachtige dorpstuin, maar de tuin kan ook bijdragen aan hun ontwikkeling en gemoedstoestand. Er zijn vrijwilligers die hier komen via de gemeente om werkervaring op te doen en sociaal te integreren, maar ook mensen die het gewoon leuk vinden of die hopen dat dit project bijdraagt aan een betere wereld.

Nieuwe coördinatoren sinds januari 2022

Vanaf januari 2022 zijn Gosse en Sjoukje van It Griene Libben de nieuwe coördinatoren van Doarpstún Snakkerburen. Ze brengen veel kennis en kunde mee. Bijvoorbeeld over ‘microfarming’, een internationale ontwikkeling in de kleinschalige tuinbouw waarin Gosse zich volledig heeft verdiept en bekwaamd. ‘Met name de kennis van het tuinieren tezamen met het begeleiden van de vrijwilligers was voor ons een belangrijk punt in het aangaan van deze nieuwe samenwerking.’

Je bent zeer zeker welkom op de Doarpstún!

Ga eens een kijkje nemen op de Doarpstún. Donateur worden kan natuurlijk ook. Of zelf een ochtend of middag in de week in de tuin aan de slag kan ook. Het is niet allemaal spitten wat er gebeuren moet, maar ook de winkel, kantine, kleine boodschapjes. Je bent zeer zeker welkom! 

Meer info over de dorpstuin in Snakkerburen vind je op hun website www.dedoarpstun.nl. Ook te vinden opFacebook en Instagram onder de naam @dedoarpstun.nl.