BeeStreet

Project

Sinds het najaar van 2018 zijn de Oude en Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden omgetoverd tot BeeStreet. De BeeStreet begon als een pilotproject met het doel om de binnenstad meer te vergroenen. Een aantrekkelijke, knusse straat voor mens én bij, want het extra groen vermindert hittestress tijdens de zomer, slaat water op en voert het makkelijker af tijdens een hoosbui en levert voedsel en onderdak voor bijen (en andere insecten).

Bloemen in de Nieuwe Oosterstraat

Bloemen in de Nieuwe Oosterstraat

De BeeStreet is onderdeel van Smart Leeuwarden: een project waarin slim samenwerken voorop staat. Innovatie voor een prettige leefomgeving! Samen met de winkeliers van de Oude en Nieuwe Oosterstraat, bewoners, kunstenaars,  ondernemers gemeente Leeuwarden is er vanaf 2018 gewerkt aan de vergroening van de straten.

De groep heeft vele borders in de Oosterstraten en Kruisstraat gemaakt waarin diverse planten, kruiden, fruitstruiken en kleine bomen zijn geplaatst die de nabije ondernemers en bewoners zelf onderhouden. Om het verhaal zichtbaar te maken zijn op diverse elektriciteitskastjes het verhaal van regen, bloemen en bijen vormgegeven. Het zijn nu opvallende vrolijke bijen-kunstwerken geworden dat het gebied goed weergeeft.

De kaarten lieten al zien dat dit gebied qua hittestress behoorlijk rood kleurt en hopelijk na zo’n 5 jaar, wanneer de planten in volle groei zijn, lichter zal kleuren. Dit project was in 2018 een start naar een groen en leefbaar Leeuwarden waarin we plekken creëren waar we regenwater kunnen opvangen om de riolen tijdens heftige regenbuien te ontlasten en met dit water voor een gezellige groene stad kunnen zorgen dat ruimte biedt voor bijen en koelte tijdens de hete dagen.

Inmiddels worden steeds meer mensen enthousiast en “woekert” het project uit richting het Ruiterskwartier, Lombardplein en Zaailand. Hier zijn ook al de eerste geveltuinen aangelegd en wordt het komende jaar meer groen geplant.

Meer weten over Beestreet?
Neem dan contact op met binnenstadsmanager Hayo Galema via binnenstadsmanager@gmail.com.