5 tips voor goed rioolgebruik

Weet jij wat je wel en niet door het toilet mag spoelen? Een goed werkend riool is belangrijk. Soms spoelen mensen dingen door het riool die hier niet thuis horen. Bijvoorbeeld billendoekjes, frituurvet, verfresten of medicijnen. Dit kan zorgen voor ernstige verstoppingen, vervuilingen of het vastlopen van gemalen. Maar wat doe je er dan wel mee? Hieronder vind je 5 praktische tips over wat je kunt doen met afval dat niet in het riool thuishoort.

  1. Vezeldoekjes, billendoekjes en vochtige doekjes veroorzaken verstoppingen in het riool. Wil je toch gemakkelijk je doekjes weggooien? Zet een klein prullenbakje naast de wc, speciaal voor doekjes.
  2. Medicijnen in het riool verstoren het waterzuiveringsproces. Wist je dat je jouw oude medicijnen gemakkelijk kunt inleveren bij jouw apotheek? De apotheek zorgt ervoor dat jouw oude medicijnen op de juiste manier verwerkt worden.
  3. Vet, frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool. Een handige tip is om het terug te gieten in een plastic fles of een leeg pak melk. Zo kun je het gemakkelijk inleveren bij een milieustraat of bij een inleverpunt bij een supermarkt bij jou in de buurt.
  4. Heb je maar een klein restje vet in de pan? Ook dat kun je beter niet doorspoelen. Veeg het liever weg met een stuk keukenrol.
  5. Wanneer je verfresten en chemicaliƫn door de wasbak of door het toilet spoelt is dat erg vervuilend. Wist je dat je dit type afval bij iedere milieustraat in de gemeente Leeuwarden gratis kunt inleveren?


Tips en filmpjes
Wil je meer weten? Op de website www.nietinhetriool.nl staan nog meer praktische tips en filmpjes over wat jij als inwoner kunt doen om bij te dragen aan een goed werkend riool.