Gemeente Leeuwarden wint de titel ‘Bodemdierenstad van het Jaar’

Gemeente Leeuwarden deed dit jaar mee aan de Bodemdieren Battle of the Cities. Deze wedstrijd is in het leven geroepen door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), in samenwerking met bodemecologen van Wageningen University en de Vrije Universiteit. Dit jaar heeft gemeente Leeuwarden de titel Bodemdierenstad van het Jaar gewonnen.

Prijsuitreiking

Op vrijdag 1 december is de eretitel ‘Bodemdierenstad van het Jaar’ uitgereikt aan beleidsmedewerker Alie Valkema en Lysbet Hoekstra van IVN, door onderzoekers van het NIOO-KNAW. Beide dames waren enorm verrast en erg blij met deze uitkomst.

Meeste inzendingen uit Leeuwarden

Tussen 22 september en 8 oktober, konden deelnemende gemeenten én hun inwoners bodemdieren tellen en de aantallen doorgeven. Met de deelname heeft gemeente Leeuwarden een mooi ‘Bodemdierencijfer’ en wist verreweg de meeste inwoners enthousiast te maken om mee te tellen. In totaal waren er tijdens de campagneperiode ruim 40 inzendingen uit Leeuwarden. Dat biedt ecologen belangrijke informatie over het bodemleven in de gemeente. Om die reden verdient Leeuwarden dit jaar de titel ‘Bodemdierenstad van het Jaar’.

Tiny Ten

Honderden natuurliefhebbers, schoolklassen en inwoners tellen tijdens de Bodemdierendagen de Tiny Ten. Dat zijn de tien bekendste groepen bodemdieren zoals regenwormen, kevers en duizendpoten. Op die manier bepalen ecologen hoe het gaat met de biodiversiteit in de Nederlandse bodems. Een gezond bodemleven is ook onmisbaar voor het leven boven de grond. Bodemdieren zijn natuurlijke recyclers: ze breken dood plantenmateriaal af. Gezonde bodems helpen om overtollig water af te voeren en bij droogte juist water vast te houden. Ze brengen bovendien koelte in de stad.

Kijk voor meer informatie over het project op www.bodemdierendagen.nl.