Duurzame Markt kleurt gemeentehal groen!

Op een regenachtige zaterdag 15 juni opende het gemeentehuis opnieuw haar deuren voor de Duurzame Markt. Het evenement stond volledig in het teken van duurzaamheid, gezond leven en bewust consumeren. En ook al regende het, er kwamen talloze bezoekers op af.

Inspiratie voor Gezond Leven
Bezoekers konden inspiratie opdoen over gezonde voeding, Dutch cuisine, en het belang van een gezonde bodem en water. Hoe kunnen we op een verantwoorde én lekkere manier eten? De Duurzame Markt bood workshops, demonstraties en proeverijen om deze vragen te beantwoorden.

Duurzame Producten

De markt was gevuld met duurzame producten. Van lokale lekkernijen tot vlaggetjes en duurzame zeep. Zelfs voor servies kon je terecht. Wist je dat je een kopje kunt kopen gemaakt van klei uit Middelsee? Keramist Lies van Huet bood zaterdag wethouder Evert Stellingwerf het eerste exemplaar aan. Ook bijzonder, ze gebruikt oude gemalen zonnepanelen als toevoeging om een mooi effect te geven aan het servies dat ze maakt.

Groene Hal
Kroppen sla, appels, tomaten; de gemeentehal was zaterdag groen te noemen. Menig bezoeker viel dat op. “Gezien het glazenplafond doet de gemeentehal en al die groente en plantjes mij nu denken aan een kas” zegt een bezoeker die een aantal appels koopt bij het kraampje van Yn’e Sinne Farm. Hij zegt door de markt ook op het idee gekomen te zijn voor een mini-project. “Ik ga denk ik maar eens het merendeel van de stenen uit mijn achtertuin halen. Liever groen dan grijs, ook goed voor het klimaat en biodiversiteit”

Voor Jong en Oud
De Duurzame Markt was een feest voor alle leeftijden. Zo konden kinderen bij Stoereloer een ‘schimmelkijkdoos’ maken. “Ik ga nu elke dag kijken naar hoe paddenstoelen groeien” zegt de kleine Anna, trots kijkend naar wat zij had gemaakt. Ook volwassenen raakten geïnspireerd door wat zij allemaal aantroffen, zoals de moeder van Anna; “Ik zie hier interessante dingen. Ik heb net een ijsje gehad dat gemaakt is van restjes Oranjekoek. Wat zijn er veel ondernemers in onze gemeente die een duurzaam verschil willen maken. Fijn dat onze gemeente dit allemaal laat zien.”

Ook jij bent de volgende Duurzame Markt weer welkom! Deze is op zaterdag 16 november. Het thema is dan Energie! Tot dan!