Een groene tuin kan zonder drinkwater

Droge periodes, afgewisseld met hevige regenbuien, komen steeds vaker voor. Met dorre plantjes en geel gras als gevolg. Door de tuin slim in te richten, blijft deze mooi groen. Zonder dat daar extra drinkwater voor nodig is. Daarom heeft Tuinbranche Nederland het Groene Klimaatplein opgericht. Adriaan (34) is Klimaatpleinambassadeur bij de Intratuin in Leeuwarden. Samen met zijn collega Rogier (27), helpt hij klanten om hun tuin te verduurzamen.

“Als het hartje zomer is, gaat iedereen de tuin extra water geven. Met een regenton hoef je geen drinkwater te verspillen. In de zomer regent het soms flink. Dan zit ‘ie zo weer vol. Cacaodoppen, boomschors, kokosvezels of houtsnippers werken daarnaast heel goed om vocht vast te houden in de grond. Als je hiervan een laag op de bodem legt, houd je de zonnestralen tegen. Het biedt dus bescherming voor de grond die eronder zit. Er zijn ook planten die tegen droogte kunnen. Die doen het in de zomer dus ook goed.”

Heb je nog geen regenton?

Koop er dan een met 25 euro korting bij deelnemende tuincentra.

Meer informatie

Welke planten hebben weinig water nodig?

In deze PDF vind je allerlei tips en planten voor een zonnige tuin.

Gemakkelijke planten voor een droge tuin

Wees wijs met drinkwater

Elke dag vult Vitens grote reservoirs met vers drinkwater. Deze dagvoorraad is normaal gesproken genoeg. Maar op warme dagen verbruiken we met zijn allen veel meer drinkwater. Om de tuin te sproeien, extra te douchen of het zwembad te vullen bijvoorbeeld. Daardoor raken de reservoirs veel sneller leeg. Het kan dan zijn dat er minder – of zelfs geen – water uit de kraan komt. Daarom is het tijdens warme dagen extra belangrijk om wijs met drinkwater om te gaan. Zo zorgen we dat er genoeg is voor iedereen.