Een groene tuin kan zonder drinkwater

Deze week is het de Week van ons Water. Water komt gratis uit de hemel vallen, maar het blijft een kostbaar goed. Droge periodes, afgewisseld met hevige regenbuien, komen steeds vaker voor. Met dorre plantjes en geel gras als gevolg. Door de tuin slim in te richten, blijft deze mooi groen. Zonder dat daar extra drinkwater voor nodig is.

Heb je nog geen regenton?

Koop er dan een met 25 euro korting bij deelnemende tuincentra.

Meer informatie

Welke planten hebben weinig water nodig?

In deze PDF vind je allerlei tips en planten voor een zonnige tuin.

Gemakkelijke planten voor een droge tuin

Wees wijs met drinkwater

Elke dag vult Vitens grote reservoirs met vers drinkwater. Deze dagvoorraad is normaal gesproken genoeg. Maar op warme dagen verbruiken we met zijn allen veel meer drinkwater. Om de tuin te sproeien, extra te douchen of het zwembad te vullen bijvoorbeeld. Daardoor raken de reservoirs veel sneller leeg. Het kan dan zijn dat er minder – of zelfs geen – water uit de kraan komt. Daarom is het tijdens warme dagen extra belangrijk om wijs met drinkwater om te gaan. Zo zorgen we dat er genoeg is voor iedereen.

Wijs met (drink)water in de tuin

Steeds meer mensen sproeien hun tuin minder in een droge zomer om drinkwater
te sparen. Hoe mooi zou het zijn als je geen
drinkwater hoeft te gebruiken voor je tuin?
En dat deze dan toch mooi groen blijft?
Met deze drie tips is je tuin voorbereid op
warmte én droogte.

Tip 1: Vang regenwater op
Regenwater is het ideale tuinwater en er zijn steeds meer soorten regentonnen op de markt. In allerlei maten en kleuren. Er zijn zelfs schuttingen om regenwater in op te vangen. Kijk bij je tuincentrum of hovenier wat past in jouw tuin.

Tip 2: Kies planten die goed tegen de droogte kunnen
Sieruien, trompetklimmers en lavendel. Drie voorbeelden van mooie bloeiers die goed bestand zijn tegen hitte en droogte.
Ontdek de top 10

Tip 3: Hou vocht vast met houtsnippers of een laagje bladeren
Laat in de herfst een laagje bladeren liggen
tussen de planten. Of kies voor houtsnippers of cacaodoppen. Ze zorgen ervoor dat de aarde in de borders vochtiger blijft.