Gemeente Leeuwarden strijdt mee met de Bodemdieren Battle of the cities

Gemeente Leeuwarden doet dit jaar mee met de Bodemdieren Battle en strijdt hierbij voor de titel ‘Bodemdierenstad van het jaar’. Deze battle is onderdeel van de landelijke Bodemdierendagen, waarin bodemdieren worden geteld.

Woensdag 4 oktober (bodem)dierendag gaat Gemeente Leeuwarden onderzoeken hoeveel leven er is in het Rengerspark. Samen met meerdere BSO’s en basisscholen gaat de gemeente zoveel mogelijk bodemdieren zoeken in het Rengerspark in Leeuwarden.

Doe je ook mee? Gewoon in de achtertuin!
Veel mensen verwachten het niet, maar onder hun (soms strak) gemaaide gazonnetje ligt een hele wereld. Die van de bodemdieren! Er zijn wel duizenden verschillende soorten kevers, spinachtigen, slakken enzovoort. Met elk hun eigen rol. Wat leeft er eigenlijk onder jóuw maaiveld? Op Bodemdierendagen.nl staat een zoekkaart, resultaten en een formulier waarmee iedereen tot 8 oktober hun waarnemingen kan insturen.

Belang bodemdieren
Het bodemleven is een onmisbare schakel om steden aangenaam en leefbaar te houden. In de stad gebeurt veel dat een negatieve invloed heeft op de bodem: inwoners gebruiken (steeds dezelfde) wegen, er wordt gegraven en gebouwd. De bodem raakt daardoor steeds meer verdicht of wordt soms zelfs helemaal vernieuwd. Na zulke activiteiten kan het zomaar 10 jaar duren voordat het bodemecosysteem weer van de juiste kwaliteit is.


Citizen science-project de Bodemdierendagen
Voor de negende keer organiseren het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University het citizen science-project de Bodemdierendagen. Ze doen dat met hulp van de Vrije Universiteit en een groeiend aantal partners. Op steeds meer plekken in Nederland brengen zij met het inwoners het bodemleven in kaart. Met de resultaten van de eerdere edities kan er al de conclusie getrokken worden dat groene tuinen en parken een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van de stadsnatuur.