Het Witte Anjerperkje

Wanneer je vanaf de Prins Frederikkazerne naar de Jumbo Hoeksterend in Leeuwarden fietst, komen er verschillende soorten bloemen je tegemoet. Maar wat is de gedachte achter dit perkje?

Het perkje is in 2019 aangelegd door de gemeente Leeuwarden. Het is een eerbetoon aan de oud-militairen die zich hebben ingezet tijdens verschillende (uitzend)missies. Het Witte Anjerperkje toont vele witte anjers, omdat dit de bloem is die symbool staat voor de veteranen. Omdat het nogal lastig in te schatten is of de witte anjer wel goed zou bloeien, is er gekozen voor meerdere bloemsoorten. Zo zie je er onder andere de Verbena Bonariensis, Dahlia ‘Bishop of Oxford’, de Petunia Hybrida en de Bidens ‘Bellamy White’.

Jaarlijks wordt het perkje door stedenbouwkundige Chantal de Jongh aangepast waar nodig en opnieuw beplant door de Buitendienst. Het ene jaar kunnen er daarom andere bloemen staan dan het jaar daarvoor. Wel is er rekening gehouden met de biodiversiteit. Zo staan er bloemen die bedoeld zijn als nectarplant en drachtplant, zoals de Verbena en de Salvia.

Naast het perkje bij de Amelandsdwinger zijn er meerdere veteranenperkjes in Leeuwarden. Zo vind je bij het Historisch Centrum Leeuwarden een perk en op de rotonde bij het Rengerspark. Zie foto’s. Neem zelf een kijkje en geniet van de bloemenpracht.