Kruisstraat in Leeuwarden doet mee met NPO-programma

Zaterdag 2 september start het nieuwe KRO-NCRV programma 12 straten groen met Anita Witzier en Tim Hogenbosch. De Kruisstraat in Leeuwarden doet ook mee en gaat met 11 andere straten de strijd aan tegen verstening van de buurt. Kijk vooral en laat je inspireren door alle leuke, groene oplossingen.

In twaalf afleveringen komen bewoners samen om een compleet plan te maken: van straatontwerp, tegels wippen tot aan het aanplanten, snoeien en bloeien. De presentatie van het programma ligt in handen van KRO-NCRV presentatoren Anita Witzier en Tim Hogenbosch en tuinexperts Martin Stuger en Anne Wieggers.

Groene voordelen

Nederland heeft te veel grijze buurten. Ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is ‘versteend’. Meer groen in de straat ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is ook nog eens goed voor de mens, het dorp of de stad. De planten werken als een spons. Ze houden regenwater vast en geven dit langzaam weer af aan de lucht. Groen in de buurt zorgt voor verkoeling, legt fijnstof vast en voorkomt dat het riool overstroomt. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Bovendien spelen kinderen meer buiten als er groen in hun omgeving is. Het KRO-NCRV programma 12 straten groen brengt mensen uit verschillende buurten bij elkaar en maakt samen met hen een groene oase van hun buurt. Bovendien worden kijkers geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van hun eigen buurt.

Groenste straat van Nederland

In totaal wordt er een jaar keihard gewerkt om alle deelnemende straten om te toveren tot aantrekkelijke groene buurten. Naast Leeuwarden zijn de deelnemende gemeenten: Alphen aan de Rijn, Arnhem, Assen, Den Oever (Hollands Kroon), Den Bosch, Dronten, Groningen, Hengelo, Maastricht, Terneuzen en Veenendaal. Na afloop van elke aflevering kunnen de kijkers de straat cijfers geven op de onderdelen inzet, samenwerking en de uitwerking van het ontwerp. Stemmen kan via: 12stratengroen.kro-ncrv.nl.

Zoom in op jouw eigen straat

Ben je benieuwd hoe het ervoor staat met je eigen straat? Raadpleeg de online postcodetool van KRO-NCRV. De postcodetool laat op basis van data zien hoe het op die plek gaat met hittestress, biodiversiteit, wateroverlast en groen in de buurt. Afhankelijk van de uitkomst krijg je concrete tips om te vergroenen. De postcodetool vind je vanaf zaterdag 2 september op 12stratengroen.kro-ncrv.nl.

12 straten groen is vanaf zaterdag 2 september wekelijks te zien om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 en op NPO Start.