Onthulling Troostboom op de Noorderbegraafplaats

Op donderdag 12 mei is een Troostboom met bankje op de Noorderbegraafplaats onthuld. De onthulling van deze gedenkplaats werd gedaan door de initiatiefnemers. Er is gekozen voor een walnotenboom. Deze staat symbool voor vruchtbaarheid, gezondheid en welzijn, maar ook voor dood, wederopstanding en eeuwig leven.

Wie kan bij deze gedenkplaats terecht?

Het idee is ontstaan voor ouders, waarvan in het verleden een te vroeg geboren kindje geen levenskracht had en in complete stilte begraven is. Door het plaatsen van de Troostboom is er een fysieke plaats gecreëerd waar zij terecht kunnen met hun verdriet. Maar de Troostboom is ook bedoeld voor mensen die behoefte hebben om te gedenken, waar verlies op een andere manier is ontstaan. Zoals bij iemand die nooit afscheid kon nemen van een geliefde of omdat iemand vermist is.

Bankje met veel aandacht gemaakt

Bij de boom komt ook een bankje. Zodat men hier echt de tijd kan nemen en rust kan vinden. Het bankje is gemaakt door Vizier op Werk. Dit is een gemeentelijk traject waarbij inwoners werkervaring opdoen, om daarna weer werk te vinden. De rugleuning van het bankje is een raster waarin nabestaanden een plankje kunnen plaatsen met een boodschap voor degene die zij missen.

Stil

In het bankje is een tekst gegraveerd, gekozen door een van de initiatiefnemers: ‘Gedoofd, gegrift, voor altijd in het licht.’ Deze tekst is gemaakt door Monique Buising en refereert niet alleen naar het ‘stil’ geboren leven of naar het verlies, maar ook naar de stilte die men ervaart onder de walnotenboom.