Blauwdruk: organiseer je eigen Steenbreekactie

Met de Blauwdruk Steenbreek wordt het een groot succes! Dit is een stappenplan waarmee je jij jouw eigen Steenbreekactie ‘organiseert. Het woord ‘Steenbreek’ zegt het al, een actie waarmee je stenen uit de tuin haalt en vervangt door groen. In de Blauwdruk lees je handige tips over de praktische zaken die je voor de Steenbreekactie regelt en hoe je een financiële bijdrage aanvraagt.

Waarom zijn steenbreekacties nodig?

Onze leefomgeving verandert in een snel tempo. Plant- en diersoorten verdwijnen en levende systemen raken verstoord. Daarom helpt elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven verbetert en mensen voelen zich prettiger en gezonder.

De gemeente organiseert ook Steenbreekacties

Samen met bewoners organiseert de gemeente 5 keer per jaar een Steenbreekactie in de vorm van een mini braderie. Telkens in een andere wijk of dorp. Hier krijg je informatie om makkelijker je tuin te vergroenen. Je krijgt een gratis seizoensplant als je een tegel uit je tuin inlevert. Vanuit de bewoners komen leuke ideeën zoals het maken van een egelhuis, een macramé workshop, Bert Natuur uitnodigen, een Smootiebus, een wandeling maken langs groene plekken in de buurt, de Buurvrouw en Buurvrouw bus. Dit is heel erg afhankelijk van wat de bewoners zelf leuk vinden. De kernthema’s van de dag zijn biodiversiteit, klimaatadaptatie (aanpassingen doen aan het veranderende klimaat), ontmoeten van mensen met dezelfde interesses en gezondheid.

Tegels gewipt? Meld ze aan voor het NK Tegelwippen

Van 21 maart t/m 31 oktober wipt heel Holland weer tegels! Wip tegels en vervang ze door planten! Doe dit in je eigen tuin en geef de tegels op bij de landelijke organisatie van het NK tegelwippen, dan worden ze bij je gemeente opgeteld én maak jij kans op mooie prijzen.

Meer weten?

Kijk op de website van stichting Steenbreek voor leuke voorbeelden van Steenbreekacties, tuintips en antwoorden op veelgestelde vragen.