Paddenstoelen in gemeente Leeuwarden

De eerste vorst heeft ons land bereikt en dat betekent het einde van de meeste vruchtlichamen van de schimmels, de zogenaamde paddenstoelen. Het overvloedige water dat uit de hemel viel heeft voor een top paddenstoelen jaar gezorgd en dat is ook in onze gemeente opgevallen.

We zullen niet alle soorten noemen, maar enkele vallen op en verdienen toch de aandacht. Op het opslagterrein van de kelvinstraat is op een oude boompaal de Blauwe kaaszwam gevonden, wit met een opvallende blauwe gloed, net een stukje gorgonzola.

Tijdens excursies met collega’s van gemeente Leeuwarden in de Groene ster zijn veel soorten gevonden, waaronder de Donkere watermelkzwam (voor het eerst dat deze werd aangetroffen in gemeente Leeuwarden), de Bruine bekerzwaam en de Kleine stinkzwam, broertje van de Grote stinkzwam.

Ook het Rivon terrein bleek een schatkamer van paddenstoelen te zijn, één van de mooiste is de Oranje oesterzwam, ook een primeur voor de gemeente Leeuwarden.
Dulcis in fundo de Gladstelige heksenboleet, in de natte nazomers laat hij zijn forse vruchtlichamen zien, vaak in de buurt van de meer algemene Netstelige heksenboleet. Beide hebben een mycorrhiza relatie met eiken. De Gladstelige is slechts vijf keer gevonden in noord Nederland en de heemtuin Kalkvaart is de enige plek van heel Friesland waar deze knappe gladde jongen zichzelf laat zien

Gilberto Squizzato

Gilberto Squizzato is ecologisch hovenier bij gemeente Leeuwarden. Hij komt veel bijzondere natuur in gemeente Leeuwarden tegen. Af en toe schrijft hij hier een mooi artikel over.