Tuin winterklaar maken? Laat het lekker rommelig!

De winter is in aantocht. Daarom is het nu een mooi moment om te kijken naar je tuin. Hoe staat alles erbij? Moet er nog gesnoeid worden? Een goede en praktische tip: doe vooral niet teveel.

Vaak wanneer het herfst is gaan mensen al beginnen om hun tuin ‘winterklaar’ te maken. Voor velen betekent dit: opruimen, opruimen en opruimen. Maar voor de dieren is een opgeruimde tuin vaak een onveilige plek. De meeste dieren en beestjes zoals egels, vlinders en rupsen, schuilen namelijk onder bladeren en takken. Schoffel daarom in de winter niet! Deze beestjes houden niet van een kale grond.  

Een fijne overwinteringsplek

Wil je de diertjes in je tuin een handje helpen? Zorg dan voor een fijne chaos in je tuin. Je kan rommelige hoekjes maken, met veel bladeren en takken, maar ook vogelkastjes en bijenhotels plaatsen. Er zijn ook speciale egel- en vleermuizennestkasten. Uiteraard kan je ze ook zelf maken. Een hele simpele schuilplaats maak je door een dakpan onderin je haag te leggen.

Wintervoedsel

Je kan verschillende planten in je tuin zetten, om nectar aan insecten aan te bieden. Denk aan klimop, ijzerhard, hazelaar of sneeuwklokjes. Ook kan je verschillende biologische bloembollen poten voor de bijen, zoals Krokussen, Pushkinia, Sneeuwroem (Chionodoxa) en Allium Moly. Voor de vogels zijn struiken met bessen een goede voedselbron. Denk aan zuusbes, meidoorn of hulst. Een altijd goed bedoeld gebaar is het voeren van brood. Dit is niet altijd goed voor de vogels. In brood zit namelijk zout en daar kunnen ze ziek van worden. Voer daarom met beleid.

Meer tips?

Kijk op onderstaande websites voor meer tips.

www.ivn.nl

www.tuinseizoen.com

www.buitenlevengevoel.nl/snoeien-in-de-winter

www.groenklimaatplein.nl