Wethouder Evert Stellingwerf plaatst uniek insectenhotel in Blitsaerd

In de wijk Blitsaerd is een bijzonder insectenhotel gerealiseerd. Het maakt deel uit van het gezamenlijk onderhouden groen door bewoners van de hofjeswoningen aan de Keallecamp. Wethouder Evert Stellingwerf heeft op 4 maart het insectenhotel officieel geplaatst, en daarmee aan de wijk geschonken.

Het insectenhotel was een grote wens van de bewoners van de hofjeswoningen aan de Keallecamp. Ze zochten contact met de gemeente en daarop hebben ze samen met de bewoners een plan gemaakt.

Restmaterialen van groenbeheer

Medewerkers van de buitendienst zijn vervolgens met organische restmaterialen, afkomstig van groenbeheer, aan de slag gegaan. Zoals hout, stammetjes en riet. Bovenop het hotel is er een sedumdak gebouwd en het regenwater loopt via het dak langs een ketting naar beneden. In het bouwwerk zijn kasten geplaatst waar vogels in kunnen nestelen. Een raster zorgt ervoor dat katten er niet bij kunnen komen. Mensen van Vizier op Werk laserden de vormen van insecten uit plaatstaal, dat de bovenkant van het hotel versiert. Zo is er een uniek bouwwerk voor insecten gemaakt.

Initiatief van bewoners

Het hotel wordt in de tuintjes aan de Keallecamp geplaatst. Vanaf 2018 verzorgen de bewoners verschillende stukken tuin naast de parkeerplekken aan Keallecamp. Ze plantten er struiken en bloembollen. Ze kozen en kiezen vooral voor bijen- en vlindervriendelijke beplanting. Zo stimuleren ze de biodiversiteit in de wijk. Er staan inmiddels ook kruidenplanten en een reeks perenbomen langs het fietspad. De gemeente stimuleert dit initiatief en heeft in 2019 een deel van de kleigrond vervangen door beter te bewerken aarde. 

Paradijs voor vlinders en bijen

De bewoners vinden het belangrijk met elkaar zorg te dragen voor de leefbaarheid op het hofje. “Daarom hebben we de perken ook en eigen beheer genomen. Het draagt bij aan de gemeenschapszin onder de bewoners.” Volgens omwonenden is het nu een paradijs voor vlinders en bijen.

Eén van de bewoners: “We tuinieren met elkaar met veel plezier en het insectenhotel is een prachtige aanvulling op ons werk. De wijkbewoners en wandelaars die voorbij komen, hebben weer wat extra’s om van te genieten.” Het inspireerde al verschillende bewoners om in hun eigen tuin vlinder- en bijenvriendelijke beplanting aan te brengen.