Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder vatbaar ze zijn voor plagen en ziektes. Door planten op de juiste plek te zetten en jouw tuin slim in te richten, maak je je tuin bovendien onderhoudsvriendelijk. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Deze tips helpen je op weg.
1. Zorg voor een gezonde bodem
In een rijke en luchtige voedingsbodem groeien planten goed. Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er organische mest of compost zonder turf door te scheppen. Gebruik niet te veel mest, want dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Heb je een balkon met potplanten en gebruik je potgrond? Kies dan liever voor potgrond zonder turf, zoals potgrond op basis van kokos. Dat is beter voor het milieu.
2. Zet planten op de juiste plek
Denk goed na over welke planten goed bij jouw tuin passen en waar je ze het beste kunt plaatsen. Houd rekening met de hoeveelheid zon en schaduw, de grondsoort, de vochtigheid van de bodem en de uiteindelijke grootte van de planten. Planten die op de juiste plek staan hebben minder onderhoud en water nodig.

3. Kies voor inheems en biologisch
Kies bij voorkeur voor verschillende soorten inheemse planten: dit zijn planten die van nature in Nederland voorkomen en zich aan de lokale omgeving hebben aangepast. Hierdoor hebben ze minder onderhoud nodig én zijn ze beter voor de natuur. Bekijk online welke planten inheems zijn of vraag het na in het tuincentrum of bij de kweker. Koop daarnaast het liefst biologische planten: dan weet je zeker dat er geen gif is gebruikt. Gifvrije planten, bollen en zaden herken je aan een milieukeurmerk, zoals EU-biologisch, EKO en Demeter.
4. Maak je tuin gastvrij voor dieren
Vogels, insecten en andere dieren helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Vogels zijn bijvoorbeeld dol op slakken en bijen zorgen voor de bestuiving van planten. Ook beestjes die je niet met het blote oog kunt zien, dragen bij aan een gezonde tuin. Zo houden verschillende diertjes in de grond jouw bodem gezond. Wil je een levendige tuin waarin verschillende soorten zich thuis voelen? Houd daar dan rekening mee bij de inrichting en ga voor een groene tuin. Dieren ontdekken vanzelf je tuin als je zorgt voor toegang, voldoende beschutting, voedsel en nestmogelijkheden.

5. Bedek de grond met bodembedekkers
Wat voor de één onkruid is, is voor de ander een aanwinst in de tuin. Zie jij bepaalde planten toch liever niet in jouw tuin? Het beste wapen tegen ongewenste planten is het bedekken van kale stukken grond met bodembedekkende planten. Zo krijgt onkruid geen kans om te groeien. Bovendien helpen bodembedekkers de bodem om goed regenwater vast te houden en voorkomen ze in droge periodes dat de grond uitdroogt. Inheemse siergrassen en geraniumsoorten doen het goed op zonnige plekken. Op plekken in de halfschaduw kun je bijvoorbeeld kiezen voor kruipend zenegroen en gevlekt longkruid. In de schaduw én in de zon groeit klimop heel goed.
Aan de slag tijdens de Maand van de Groene Tuin
Krijg je zin om aan de slag te gaan bij het lezen van deze tips? Doe dan ook mee aan de Maand van de Groene Tuin van 1 t/m 30 april 2025! Samen gaan we zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) vergroenen en verduurzamen. Ga zelf aan de slag met de tips of kijk op maandvandegroenetuin.nl/acties welke groene activiteiten er bij jou in de buurt zijn. Heb jij een groene tuin of groen balkon die het verdient om in de schijnwerpers te staan? Dan kun je ook meedoen aan de fotowedstrijd via de maandvandegroenetuin.nl/fotowedstrijd.