Auke Rauwerda maakt regentonnen van wijnvaten

“Loop maar even mee!” zegt Auke Rauwerda tegen ons. Vervolgens lopen we achter hem aan door het pand aan de Celsiusweg. Voor veel Leeuwarders is dit een herkenbaar tafereel. Grote kans dat het weer doet denken aan de bekende panden aan de Westerplantage. Of hij die plek nog mist? “Ja, als ik er langs rijdt dan doet het wel iets met mij. Ik ben daar geboren, en heb daar jarenlang rondgelopen.” Auke leidt ons naar een plek in het gebouw waar een aantal wijnvaten staan. Wijnvaten waarvan Auke regentonnen maakt.

“Als het normaal loopt met de wijnvaten, dan kan ik er in een uur vier of vijf regentonnen van maken. Ik moet wel van die ringen eraf slaan. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. En ik moet er nog wat aan vertimmeren. Allemaal niet zoveel werk, maar het moet toch even gebeuren.” En dat er werk in gaat zitten vindt Auke helemaal niet erg. “Nee, dat maakt mij niets uit. Je bent er even mee bezig en uiteindelijk doe je het ook ergens voor.”

Regentonnen actie

Kleinzoon Martijn is betrokken bij de actie van de houten regentonnen, die via wijkverenigingen en dorpsbelangen met korting aangeboden worden. Inmiddels staan er in menig tuin in de gemeente een regenton van Auke. En dat moet haast wel de finishing touch van de tuin zijn want de regentonnen zien er prachtig uit. “We brengen ze ook bij mensen thuis! Ik denk bij zo’n 90% van de mensen. Maar er zijn altijd mensen die een regenton zelf meenemen.” De regentonnen zijn volgens Auke niet alleen een onderdeel van het assortiment dat zij verkopen. “Er zit bij ons echt wel een idealistische gedachte achter. Je moet gewoon bezig zijn met het klimaat en milieu. En tijdens een flinke hoosbui kun je met een regenton de riolering ontlasten.”

Voordelen van een regenton in je tuin

In Nederland valt jaarlijks zo’n 70 tot 90 cm regenwater. Gemiddeld bespaar je jaarlijks zo’n 1000 liter drinkwater door het gebruik van regenwater voor het sproeien van de tuin, de planten water geven, de auto schoon te maken of het lappen van de ramen. Een regenton is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je waterrekening. En we hebben inmiddels allemaal ervaren wat het betekent wanneer er een periode van droogte is. De zomer van 2018 was er zo’n eentje die velen nog herinneren. De droogte was goed zichtbaar in de natuur en we mochten ook onze tuinen niet sproeien. Een regenton biedt dan een buffer. Zo overleven jouw planten en gazon een droge periode.

Wil jij ook een regenton? Tot 1 december 2021 kun je subsidie aanvragen bij de gemeente. Meer weten? Kijk op www.leeuwarden.nl/nl/slim-omgaan-met-water

Duurzaam ondernemen

Het familiebedrijf Auke Rauwerda probeert ook zo energieneutraal mogelijk te zijn. “Als familiebedrijf doen we natuurlijk mee met verduurzamen. Onze lichtvoorziening is ledverlichting. En wij hebben ons dak vol met zonnepanelen. Ja, wij zijn er echt wel mee bezig” Auke pleit voor meer wetgeving als het gaat om schadelijke zaken. Als de overheid dat niet reguleert zullen schadelijke producten altijd verkocht worden. “Neem nou RoundUp. Dat bleek schadelijk te zijn voor het milieu. En dan had ik wel eens klanten die zeiden ‘Meneer Rauwerda, hoe kun je dat nou nog verkopen?’ Maar wettelijk gezien mocht ik het gewoon verkopen. Als ik het niet verkoop, verkoopt een ander het wel. De overheid moet het voortouw nemen als het gaat om regelgeving en milieu. Dan is het duidelijk. Het mag niet.”

Niets doen is geen optie

“Mensen moeten de problemen rondom klimaat en milieu ook begrijpen. Willen begrijpen ook. Er zijn altijd lui die zeggen ‘dat is allemaal flauwekul.’ Dat zie je wel met corona. Maar wij zullen echt anders moeten. Niet in het extreme. Dat vind ik altijd zo jammer he? Je hebt van die ‘milieuvrekken’ zo noem ik ze dan maar. Het wordt dan altijd zo overdreven. Je moet natuurlijk met het milieu en klimaat bezig zijn. Maar niet te gek. Neem die stappen die nodig zijn, wees duidelijk, maar op een rustige manier. Dan krijg je iedereen wel mee.”     

Soms vraagt Auke zichzelf wel eens af wat het nut nog is wanneer Nederland wel bezig is met het milieu en klimaat en andere landen niet. “Neem nou een land als Polen. Polen heeft een grote steenkolenindustrie. Dat is toch een flinke aanslag op het milieu. Niet om het land en de Polen hoor, maar van die milieuschade hebben wij ook weer last.” Daar heeft Auke toch wel moeite mee. Wel houdt hij hoop voor de toekomst. “Ik denk dat de opwarming niet alleen maar te maken heeft met hoe wij mensen met de aarde omgaan. De natuur heeft veel meer invloed dan men denkt. En ik geloof dat de natuur veerkrachtig is. Maar we moeten wel met z’n allen veel beter omgaan met de aarde en voorbereidt zijn. Niets doen is geen optie.”