Blaadjes gebruiken als natuurlijke kunstmest

Het is herfst en dat betekent dat de blaadjes weer van de bomen vallen. Daar is niet iedereen blij mee, maar de buitendienst van de gemeente Leeuwarden wel. Zij gebruiken het blad als bodemverbeteraar.

Een deel van de bladeren wordt samen met ander groene reststromen verwerkt tot bokashi. Dat is Japans voor goed gefermenteerd organisch materiaal. Een ander deel wordt gemineraliseerd, dat wil zeggen dat er goede bacteriën aan worden toegevoegd om het te composteren.

Het blad wat we bewerken biedt veel voordelen. De bodem droogt minder uit, het water wordt beter vast gehouden, de structuur wordt verbetert en er is veel minder uitval van beplantingen.

“Veel blad laten we gewoon liggen, waarna de natuur zijn gang kan gaan”, legt Geert Draaistra van de buitendienst uit. De blaadjes vergaan tot voedingsstof voor bomen en planten. Tegelijkertijd komen er meer wormen in de grond waar vogels dankbaar gebruik van zullen maken. “Wat wil je nog meer? We willen uiteindelijk al het schone, bruikbare blad verwerken.”

Vervuild blad wordt afgevoerd

Niet alle blad kan gebruikt worden. “Vervuild blad laten we afvoeren door Omrin. Blaadjes op straat en langs de stoepranden bijvoorbeeld. De schone blaadjes worden van de voetpaden, fietspaden en grasvelden naar de plantsoenen toe geblazen.”

Afval wordt grondstof

Blaadjes gebruiken om compost of bokashi te maken, is onderdeel van het circulair werken bij de buitendienst. Dat betekent dat groen afval niet meer wordt gezien als afval, maar als grondstof. “In Camminghaburen hebben we bijvoorbeeld in een watertje een eiland gemaakt van houtresten. Dat is niet alleen mooi en natuurlijk, maar is tegelijkertijd een ‘woonplaats’ voor kikkers, salamanders en vele insecten. Boomstronken gebruiken we nu ook als walbeschoeiing. Er is veel meer mogelijk met groen afval dan je denkt.”

Meer weten?
Geert legt je graag alles uit in onderstaand filmpje.

Tips voor thuis
Zelf blad in de tuin? Haal het niet allemaal weg, maar laat het gewoon liggen of hark het van het gras naar de borders. Het is goed voor de bodem, het zorgt voor betere groei, drogen minder snel uit en vogels zijn dankbare gasten.