De regenwaterschutting van Renscha en Johan

Een schutting die ook dienst doet als een soort regenton? In de tuin van Renscha staat er één. Een waterschutting kun je, net als een regenton, koppelen aan je regenpijp. De schutting ontlast daarmee het riool tijdens hevige regenbuien. Het opgevangen regenwater kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het bewateren van de tuin: met een kraantje vul je zo de gieter.

In de tuin van Renscha in de wijk Wiarda komen we nauwelijks steen tegen. Je ziet vooral groen. “Binnenkort kom ik hier ook wonen,” zegt haar vriend Johan, terwijl hij de waterschutting en de groene tuin laat zien. “Ik ben wel wat handig dus ik heb de waterschutting zelf geplaatst. Maar het is het idee van Renscha! Zij heeft het allemaal bedacht. Ik help graag mee om haar ideeën te realiseren.” Onder het genot van een mok muntthee komen wij er al snel achter dat Renscha en Johan echt begaan zijn met het milieu en klimaat.

Regen is een zegen

De roots van Renscha liggen in Zuid-Afrika. Daar groeide ze vooral buiten op, omringd met honden en de natuur. In Zuid-Afrika is er zeker de laatste jaren veel droogte en watertekort. Zij weet dus uit ervaring dat water niet altijd vanzelfsprekend uit de kraan komt. Renscha ziet dan ook alleen maar voordelen van regenwater. “Dat water is veel beter voor de planten. Het is veel zachter dan het water dat uit onze kraan komt.” Gemiddeld verbruiken wij 120 liter leidingwater per dag per persoon. Best veel dus. Regenwater zou dus voor meer kunnen worden ingezet dan het bewateren van de tuin en kamerplanten. Johan ziet dat idee ook zitten. “Opslag van regenwater in de grond zou heel mooi zijn samen met een systeem waardoor je met regenwater bijvoorbeeld de was kunt doen. Of het toilet kunt laten doorspoelen.” Renscha knikt instemmend mee. “Voor veel mensen in Afrika, is regen een zegen tijdens droogte. Misschien kunnen wij regen ook meer als een zegen zien wanneer we het gaan gebruiken als alternatief voor leidingwater.”  

Installatie van de regenwaterschutting: voor en na foto’s

Voorfoto: zo ziet de regenwaterschutting er uit
Nafoto: zo is de regenwaterschutting weggewerkt achter de zijmuur van de serre. Extra voordeel: een regenwaterschutting werkt ook geluidsisolerend.

Tegel eruit, plant erin

Renscha heeft niets met de groenloze tuinen die ze geregeld ziet. “Dat zijn geen tuinen. Dan zeggen ze wel dat al die tegels makkelijk in onderhoud zijn, maar vervolgens zie ik dat ze vaak bezig zijn met het onkruid ertussen uit te halen. Ik heb liever gras. Gras waar ik in de lente en de zomer met mijn blote voeten overheen kan lopen. Heerlijk! Ik sta dan ook helemaal achter zo’n actie Steenbreek!” Renscha voelt zich echt thuis wanneer zij natuur om haar heen ervaart. “Ik hou van de natuur! Ik kan heel erg genieten van de weidevogels en alles wat groeit en bloeit. Even weg van de informatiestroom en de hectiek die je toch wel dagelijks meekrijgt.” Het valt Renscha op dat mensen meer naar buiten gaan. Wandelen is weer hip. Mensen zien volgens haar nu weer de waarde van de natuur. “Als je naar buiten gaat, dan zie en hoor je de vogeltjes. Je ziet hoe mooi de natuur in jouw omgeving kan zijn. En ik denk dat veel mensen voor corona daar nauwelijks bij stil stonden.”  

De industrie kan veel meer doen

Johan merkt om zich heen dat steeds meer mensen een groener bewustzijn krijgen. “Mensen staan echt wel open om te vergroenen. Alleen denk ik dat de industrie er veel meer aan kan doen. Denk aan al die verpakkingen, plastic, enz.” Zelf gelooft Johan in de circulaire economie. Hij laat vervolgens zijn horloge zien. “Je ziet het er niet vanaf, maar deze horloge is circulair gemaakt. Alles is van hergebruikt materiaal. Van het klokwerk tot de leren bandjes. Je ziet dus dat het kan! Ik ben dan ook een groot voorstander van de circulaire economie. Dat alles weer wordt hergebruikt.” Johan doet zijn duurzame horloge weer om zijn pols en vervolgt: “Ik heb niets met wat ik persoonlijk de vuilnisbelteconomie noem. Spulletjes die je haalt van AliExpress. Het gaat vaak heel snel stuk. En dan gooi je het al snel weg. Dat is gewoon zonde. En het heeft allemaal impact op ons milieu. Ik begrijp best dat duurzame producten ook prijzig zijn voor velen. Maar als je het jezelf kunt veroorloven, koop dan producten die langer meegaan. Nogmaals de industrie is aan zet als het om verduurzamen en vergroening gaat. Zolang het maar niet als marketinghype gebruikt wordt. Dat vind ik zo jammer he? Dat het nu eerder een verkooppraatje is dan echt verantwoordelijkheid nemen. Of ben ik nu te kritisch?”  

Renscha en Johan zijn ook blij dat de gemeente de ambitie heeft om te vergroenen. Ze hopen dat alle inwoners in de gemeente Leeuwarden bewuster worden van het belang van verduurzaming en vergroening. “Bij kinderen zie je dat al komen. Er fietste laatst een meisje voorbij en keek naar het gras terwijl ik met iets bezig was. Ze riep ‘Wat mooi dat gras! Geen stenen. Heel goed!’ en stak een duimpje omhoog. Dat is toch prachtig? Dat zo’n meisje een compliment geeft, omdat zij groen ziet in plaats van grijs. Ja dat maakt mij vrolijk,” zegt Renscha met een tevreden glimlach op haar gezicht.