Klimaatburgemeesters: groen doen is energie besparen en goed voor het klimaat!

Dit jaar heeft de gemeente niet 1, maar 2 klimaatburgemeesters in de gemeente Leeuwarden: Susan Janssen en Bertus Buizer. Zij laten zien dat het wel kan en proberen daarbij anderen te inspireren om óók het klimaat te gaan helpen. Want klimaatbewust leven kan iedereen. Bijvoorbeeld met energiebewust wonen of een groen dak aanleggen.

Susan Janssen: “Ik ben mede-eigenaar van het eerste varende schip dat vaart op zonne-energie. Veel van de techniek die wij aan boord hebben toegepast komt uit de woningbouw. De technieken die wij aan boord hebben gebruikt hebben wij voor een groot deel ook toegepast in ons huis. Vaak wordt gezegd dat bij oudere woningen het niet mogelijk is om te verduurzamen en energiezuinig te zijn. Dat is niet waar. Dit hebben wij weerlegd in ons schip en in ons huis. Om duurzaam te leven maak je keuzes. Het grootste deel van het klimaatprobleem heeft te maken met gedrag. Mensen willen luxe om in te leven, maar kijken niet verder dan hun eigen behoeften. Wij proberen in ons leven altijd de lange termijn in gedachten te houden. Je moet goed zijn voor je omgeving, én goed voor jezelf. Daar mag je best wat moeite voor doen.”

Bertus Buizer: “Ik denk dat de kosten en het onbekende mensen ontmoedigt om met verduurzaming en vergroening aan de slag te gaan. Dat snap ik heel goed. Ik vind duurzaamheid heel erg belangrijk, maar ik had in het begin ook weinig met een groen dak. Een dak is voor je gevoel te ver weg. Je ziet het niet elke dag. Gelukkig worden veel mensen steeds bewuster.” Bertus weet uit eigen ervaring: “Laat je leiden door je eigen nieuwsgierigheid en niet door de beren die je voor jezelf op de weg legt. Dan wordt verduurzamen leuk en houd je het leuk. Ik gun mensen het plezier van verduurzamen. Ik woon inmiddels volledig CO2-neutraal met een warmtepomp, zonnepanelen, een groen dak en een laadpaal voor de elektrische auto. Dit is niet op 1 dag gebeurd, maar een proces van jaren. Begin klein en zet die eerste stap.”

“Dat je de drempel voor anderen verlaagt door te laten zien hoe het kan. Dat vind ik het leuke aan verduurzamen.”

“Misschien is een groen dak voor jou geen optie, omdat je bijvoorbeeld in een huurwoning woont of daar nu het geld niet voor hebt. Bedenk waar jij wel kunt bijdragen aan een beter klimaat. Dat hoeft niet perfect te zijn of een grote investering. Iedereen kan bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager zetten, een tegel vervangen door groen, meehelpen bij het vergroenen van de buurt, één keer per week geen vlees eten of vaker de fiets pakken in plaats van de auto. We maken allemaal gebruik van de natuur en we zijn dus allemaal verantwoordelijk voor het behoud van de natuur.”

“Iedereen kan een goed voorbeeld zijn voor anderen. En het werkt aanstekelijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Een aantal buren belde bij ons aan om meer informatie. Zij hebben nu ook zonnepanelen en een groen dak (sedumdak) aangevraagd.”

Meer weten over Bertus? Lees het hele interview in de Huis-aan-huis (link naar pdf)

Ook aan de slag met het vergroenen van jouw huis?

  • Bekijk wat er mogelijk is en doe de digitale bespaar check op www.energieloketleeuwarden.nl
  • Er zijn veel subsidiemogelijkheden voor groene initiatieven voor je huis en je buurt. Kijk op www.leeuwarden.nl voor het hele overzicht van slim omgaan met water.