Het najaar: het vergeten plantseizoen

Wist je dat je in het najaar nog prima planten in de grond kunt zetten? Nu planten is een voorsprong op de lente.

Na de zomer blijft de bodem nog een lange tijd warm, waardoor bomen, struiken, vaste planten en bollen beter aarden. In de herfst krijgen deze planten een groeivoorsprong omdat ze voor de winter nieuwe wortels maken. Zodra het voorjaar aanbreekt beginnen ze meteen te groeien en lopen de eerste knoppen uit.

Voordelen van tuinieren in het najaar

  • Het najaar heeft ideaal groeiweer. De grond is nog warm van de zomer, de zon schijnt regelmatig en regenbuien houden de grond vochting. Dit zijn ideale omstandigheden voor planten om goed te gaan groeien.
  • Het is in oktober vaak nog prachtig weer om te tuinieren en nog flink wat vitamine D van de zon op te doen. Ook hoef je planten die in het najaar zijn geplant veel minder water te geven.
  • Er is nu volop keus in mooie herfstbloeiers, zoals asters, besheesters of siergrassen. Dan is er ook in herfst en winter iets leuks te zien in jouw tuin.
  • Bijen hebben in de herfst en na de winter eten nodig. Wil je hen een handje helpen? Zet dan planten in de tuin die in het najaar bloeien. Denk aan de Mahonie (Berberis japonica), Rotsheide (Erica carnea), Sleedoorn (Prunus spinosa), Toverhazelaar (Hamamelis), Vleesbes (Sarcococca confusa) of Winterheide (Erica darleyensis).
  • Oktober is ook de maand om voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen te planten. Dan heb je in het voorjaar gelijk kleur in je tuin.

Aan de slag!

Bekijk deze 31 tips voor nog meer inspiratie over tuinieren in het najaar. Heb je zelf geen tuin, maar wil je wel vergroenen? Adopteer dan een boomspiegel of een stukje gemeentegrond of start een tuintje of plantenbak met je buurt. Meer informatie over het adopteren van openbaar groen vind je op www.leeuwarden.nl.