Maak samen je buurt schoon op World Cleanup Day (17 september)

Wethouder Gijs Jacobse geeft zaterdagochtend 17 september het startsein voor World Cleanup day. Vanaf het Wilhelminaplein gaat netwerkorganisatie JCI Friesland, samen met Omrin en gemeente Leeuwarden op jacht naar zwerfafval. Ook in de rest van de gemeente gaan inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen op pad om gemeente Leeuwarden vrij van zwerfafval te maken.

‘Zwerfafval is voor veel mensen een doorn in het oog. Om de omgeving schoon te houden, Moeten we soms zelf ook een handje helpen. Het samen opruimen van zwerfafval is een leuke en nuttige manier om de buurt schoon te krijgen. En het versterkt de saamhorigheid’, aldus wethouder Gijs Jacobse.

Zwerfafvalpakket

Gemeente Leeuwarden draagt graag een steentje bij door inwoners te voorzien van de benodigde materialen. Om zwerfafval op te ruimen kun je gratis grijpers, rondzakhouders, afvalzakken en handschoenen lenen bij de gemeente Leeuwarden. Aanvragen kan via schoon@leeuwarden.nl.

Wereldwijd

De organisatie van de World Cleanup Day in Nederland wordt verzorgd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. Naar verwachting doen wereldwijd 180 landen mee aan het initiatief.

Heel gewoon

Op 12 september is daarnaast ook de landelijke zwerfafvalcampagne begonnen: ‘Zwerfafval – natuurlijk raap je ook iets op’. Gemeente Leeuwarden doet daar uiteraard ook aan mee. Een campagne die mensen bewust moeten maken dat zwerfafval oprapen eigenlijk heel gewoon is. Een op de drie Nederlanders raapt af en toe al afval op. Dat is mooi, maar het mogen er best meer zijn, toch?