Nieuwe proef tegen de eikenprocessievlinder

Om de eikenprocessievlinder te bestrijden probeert de gemeente Leeuwarden dit jaar een nieuwe methode. Deze methode heet: paringsverstoring. Met een apparaat dat lijkt op een paintball-pistool wordt er een geurbommetje met feromoon in de top van de eik geschoten. De eikenprocessie mannetjesvlinders komen hierop af. Maar door de enorme geurwolk kunnen ze de vrouwtjes zelf minder goed vinden en komen ze minder vaak tot paren. Deze manier van bestrijden heeft geen effect op andere planten en dieren.

Waarom bestrijden we de eikenprocessievlinder?
Een eikenprocessierups heeft brandharen. Zo verdedigt de rups zich tegen natuurlijke vijanden. De brandharen veroorzaken bij mensen gezondheidsklachten zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Om overlast te voorkomen en te beperken, bestrijden we de eikenprocessierups.

Methode wordt ook in andere gemeenten toegepast
Paringsverstoring is een beproefde methode om plaaginsecten beheersbaar te houden. De methode wordt ook in andere gemeenten in Nederland uitgevoerd en al langer toegepast in Zuid-Europa bij de dennenprocessierups. Wethouder Gijs Jacobse is positief over de proef: “Alleen de mannetjes van de eikenprocessievlinder kunnen het feromoon waarnemen. De vlinder heeft er verder geen last van. Het feromoon dient als een soort anticonceptie voor deze specifieke vlinder. Omdat het feromoon heel specifiek is, heeft deze geen effect op andere flora en fauna. Een natuurlijke win = win situatie.”

Video uitleg over de proef

Samenwerken met de natuur

Gemeente Leeuwarden zet al langere tijd manieren in om de eikenprocessierups te bestrijden. Er worden bijvoorbeeld nesten weggezogen en op zeer hoge temperatuur verbrand. Daarnaast wordt op plekken waar de rups veel voorkomt, en waar dat mogelijk is, de biodiversiteit verhoogd. Bijvoorbeeld door bloembollen te planten of bloemenmengsels te zaaien. Dit trekt natuurlijke vijanden aan. Daarnaast plaatst de gemeente nestkasten voor vogels die de rupsen graag lusten en voeren aan hun jongen. Ook met deze proef is er voor dieren die eikenprocessierupsen en vlinders eten genoeg (ander) voedsel te vinden.


Resultaten

In de zomer van 2024 worden de resultaten van de proef bekend. De effectiviteit van de paintball-techniek wordt dan beoordeeld. Daarna wordt gekeken of deze methode vaker kan worden ingezet tegen de eikenprocessierups.

Medewerker Terra Nostra schiet met een soort paintballpistool feromonen in de boom tegen de eikenprocessievlinder