Opsporen zieke iepen van start

De Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) start maandag 19 juni met de jaarlijkse controle om zieke iepen op te sporen. De Iepenwacht zet hiervoor vijf inspecteurs in die de iepen gaan controleren.

Tijdens de inspectieperiode van 19 juni tot 1 oktober worden de inspecteurs graag geholpen bij het opsporen van zieke iepen door de bewoners van de deelnemende gemeentes. Heeft u een zieke iep of weet u een zieke iep te staan? Dan kunt u dat melden via het meldingsformulier op de website.

Hierbij wordt gevraagd de onderstaande gegevens door te geven:

  • Datum
  • Locatie van de zieke bomen
  • Aantal zieke bomen
  • Eigenaar van de bomen

Iepziekte

Iepen in Nederland worden bedreigd door iepziekte. Een dodelijke en besmettelijke ziekte die – als de ziekte haar gang kan gaan – ervoor kan zorgen dat deze zo kenmerkende boom niet meer voorkomt in het Hollands landschap. In Fryslân staan nog veel iepen die stuk voor stuk het behouden waard zijn. Stichting Iepenwacht Fryslân maakt zich met succes sterk voor het behoud van deze karakteristieke boom.

Meer informatie over Stichting Iepenwacht Fryslân, de deelnemende gemeentes en (het herkennen van) iepziekte staat op de website: https://sifcollectief.nl/