Educatieve moestuin IKC Het Palet

Project

De tuin is geschikt om met kleine groepjes kinderen in te werken onder begeleiding van iemand die er feeling en verstand van heeft. Dat laatste hebben niet alle leerkrachten en daarom is lichte coaching/begeleiding op dat gebied ook gewenst.

De school geeft aan dat het fijn zou zijn als er in het seizoen (bijna) wekelijks in de tuin gewerkt kan worden met kinderen uit verschillende groepen vanaf groep 3 (de kleuters hebben een ander stukje tuin en daar gaat het goed) en de BSO (in vakanties). Idealiter zou elke klas een stukje tuin onder beheer hebben, waarbij de BSO voor alles zorgt en kinderen daar vooral van leren. Ook is er behoefte aan praktische lessen met een verbinding naar de theorie, die de leerkracht misschien kan geven (met inhoudelijke suggesties van de deskundige) in de natuurlessen. Afgelopen jaar is er met kinderen uit groep 6 onderzoek gedaan naar de hommels en andere bijensoorten die op het schoolplein voorkwamen. De school krijgt in samenwerking met de gemeente een leerlingenkeuken. Hierdoor heeft de school meer ruimte om producten te verwerken. Ook zijn ze van plan een aardig stuk zeer schaduwrijke grond om te toveren tot een eetbare tuin met vaste planten, struiken en bomen die weinig onderhoud vragen en wel voor groente en fruit zorgen.

In samenwerking met Operatie Steenbreek, wijkpanels, docenten, ouders en de kinderen zijn er nu plannen om dit jaar het hele schoolplein aan te pakken en een groene duurzame omgeving te creƫren.