Yn’e Sinne Farm

Project

Yn’e Sinne Farm staat voor lokaal, duurzaam en kwalitatief voedsel voor iedereen, waarbij boer en consument eerlijk handel met elkaar kunnen drijven. Daarom zet Yn’e Sinne Farm zich in om ongebruikte stukken grond om te zetten naar effectieve micro-boerderijen(market gardens), waarbij we laten zien dan kleinschalig ook rendabel kan zijn.

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord boeren

Nederland is een voorloper wat betreft het produceren van goed en gezond voedsel. Yn’e Sinne Farm doet daar nog een schepje bovenop. Yn’e Sinne werkt vanuit het zogenaamde CSA-model ( community supported agriculture) oftewel door de gemeenschap gedragen agricultuur. Er is sprake van directe afname van de groenten, fruit, kruiden en bloemen door de lokale gemeenschap. Bij Yn’e Sinne farm investeert de klant in een oogstaandeel per persoon, per seizoen. De klant ontvangt wekelijks verse groente en de boer weet hoeveel hij moet verbouwen en heeft gegarandeerde afname van zijn gewassen. Op deze manier wordt er bespaard in de kosten en wordt ook overproductie alsook verspilling voorkomen.

De landbouw is aan het vergrijzen: jonge mensen kunnen lastig hun plek vinden waardoor innovatie in gevaar komt. Door een eigenzinnige aanpak geeft Yn’e Sinne Farm het goede voorbeeld voor deze tijd. De productie van voedsel staat weer in direct contact met de lokale markt. Grote stukken land worden ingeruild voor kleine stukken die gemakkelijker bebouwd kunnen worden. “Ongebruikt” land wordt omgezet in een oase van groen met maatschappelijke draagkracht.

Samenwerken met de natuur

Daarbij vind Yn’e Sinne het erg belangrijk om met de natuur te werken, in plaats van tegen de natuur in. Door omgevingsgericht en vanuit permacultuur-principes te werken, lukt dat. De natuurlijke krachten optimaal benutten en de natuurlijke balans van het systeem behouden zijn leidend. De hele omgeving telt mee: van het kleinste bodemleven tot de grote zon erboven en de mensen eromheen.

De Market garden

Yn’e Sinne vertaald dit alles naar een zogenaamde market garden. Kleinere stukken grond, waarbij de kosten laag blijven, het bewerken effectief is en de opbrengsten goed zijn. Verder werken we marktgericht: vraag en aanbod vinden elkaar.

Een natuurvriendelijk systeem met verschillende zones, die de natuur nabootsen. Fruit gewassen zullen aan de randen een plek vinden. Daarnaast zullen planten die bijdragen aan een goed ecosysteem toegepast worden. We zullen de grond niet dieper bewerken dan 5 cm en maken gebruik van effectief handgereedschap als een wielschoffel.

Verder is de tuin een bio intensief-systeem. Dit houdt in dat we de gewassen vrij dicht op elkaar planten. Dit zorgt ervoor dat er weinig druk van onkruid is. Door een hoge rotatie van gewassen te implementeren, zorgen we ervoor dat de gewassen die wél willen groeien de dominante eenjarige worden.

In de praktijk betekent dit dat als er een gewas geoogst wordt er binnen 24 uur weer een nieuw gewas in staat. Voor sommige planten gebeurt dat door direct te zaaien en voor andere gewassen gaat het om het verplanten van planten.

Verder werken we met permanente verhoogde bedden, op deze manier kunnen we er makkelijk bij en bij nat weer worden de gewassen niet te nat of bij droog weer te droog.

Meer informatie over de Yn’e Sinne Farm vind je op hun website.

Locatie: Leppedyk 9001 ZD Grou

Fotocredits: Yn e sinnefarm.