BROED brengt 2500 bezoekers biodiverse inspiratie

De 3e editie van BROED, hét biodiversiteitsfestival van het noorden was afgelopen zaterdag met zo’n 2500 bezoekers een groots biodivers festijn. Jong en oud heeft zich vermaakt met het uitgebreide programma. Van de populaire kruidenwandeling tot het jeugdtheater BENNO van PIER21 en van de mini-colleges met specifieke kennis over bijvoorbeeld het ontwikkelen van kruidenrijk grasland tot het kliederen met klei. Het was een stralende dag en de biodiversiteit kwam tot bloei.

Bezoekers konden na het struinen over de markt of het vergaren van nieuwe kennis genieten van een drankje en de vrolijke muziek bij BROED en de kindermarkt was tot het einde ongekend populair. Met schepnet in de hand zijn de waterdiertjes bewonderd in de vijver op het terrein van Nije Leije en in de zaag- & timmer hoek werden de mooiste vogelhuisjes en vleermuizenkasten gemaakt. Ook heel bijzonder was het maken van ecologische zeefdrukken en vilten met lokale schapenwol. Aan creativiteit geen gebrek!

Wie in de eigen omgeving zelf aan de slag wilde gaan met biodiversiteit, kon daar van alles over leren in de verschillende minicolleges, demonstraties, rondleidingen en workshops. Ook kon je op excursie naar de kwelder of rustig vanaf je stoel kijken naar een documentaire; voor iedere leeftijd en iedere wens was er wel iets bij BROED!

Biodiverse regio

Waar BROED landt, willen we de biodiversiteit in de regio een extra boost geven. BROED vindt ieder jaar in een ander landschap plaats. Dit jaar waren we bij de locatie Nije Leije in Alde Leie. Daarom hebben we de regio Bouhoeke, Bildt en Waddenkust uitgeroepen tot ‘Biodiverse regio 2024’. Nu BROED is afgelopen blijven we ook de rest van dit jaar verbonden met de regio door verschillende biodiverse initiatieven te ondersteunen. “Met BROED willen we, samen met lokale initiatiefnemers, een spoor van biodiversiteit achterlaten”, aldus Marcia de Graaff, directeur van Stichting Kening.

Over BROED

Het festival werd georganiseerd door Stichting Kening in samenwerking met vele partners, waaronder Provinsje Fryslân en IVN en maakt deel uit van het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân. Gratis toegang tot het festival was mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Leeuwarden.