Een geveltuin: een mini actie met grote impact

Je hebt het misschien wel eens gezien in je buurt of in de binnenstad: een mini tuintje naast of voor een woning. Verschillende groene planten, kleurrijke bloemen en bodembedekkers op een klein oppervlakte. Zelfs wanneer je geen tuin hebt, is een geveltuintje de perfecte oplossing!

Waarom een geveltuintje?

Eigenlijk zitten er vele voordelen aan het aanleggen van een geveltuintje. Je huis blijft koeler in de zomer en doordat je de tegels weghaalt, wordt het regenwater direct opgevangen in de grond en voorkomt dit wateroverlast. Daarnaast nemen planten CO2 op, wat de opwarming van de aarde weer tegengaat. Uit onderzoek blijkt dat groen enorm bijdraagt aan je mentale gezondheid. Een groene omgeving vermindert stress en zorgt voor een betere concentratie.

Hoe pak je dat aan, zo’n geveltuintje?

Het enige wat je nodig hebt is een schep, potgrond, een borderrand en een plant! Kies een zonnige plek naast je huis of pand, schep daar een tegel uit, graaf hem uit en breng het overtollige zand weg. Mocht het niet al teveel zand zijn, kan je dit kwijt in de GFT container. Vul het vervolgens met de potgrond en plaats de planten of zaadjes. Er rest nu alleen nog water geven en genieten van je nieuwe stukje groen!

Geïnspireerd?

Voor het aanleggen van een geveltuin is veel informatie te vinden. De spelregels verschillen wel per gemeente. Kijk daarom op de website van gemeente Leeuwarden wat er voor jou geldt: spelregels geveltuin.

Bekijk ook onze speciale pagina over geveltuinen: Maak een geveltuintje