Eikenprocessierupsen weer gesignaleerd in Gemeente Leeuwarden

De eerste eikenprocessierupsen zijn weer gesignaleerd in de gemeente Leeuwarden. De haartjes van deze rups kunnen klachten geven zoals jeuk, huiduitslag en last van de ogen en luchtwegen. Om de verspreiding van de rupsen zoveel mogelijk te beperken worden de nesten op goed bereikbare plaatsen binnenkort door een gespecialiseerd team weggezogen.

Hoe herken je de eikenprocessierups?
Zoals de naam al aangeeft, komt de eikenprocessierups voor op eikenbomen. De rupsen zijn grijs met een donkere band over de rug, lange haren en later in het seizoen rood/oranje stippen. De nesten bevinden zich meestal op de stam bij de onderste takken of aan de voet van een eik en verplaatsen zich vaak in een lange rij (processie).

Ziet u een nest in een openbare ruimte? Informeer de gemeente
Is de eikenprocessierups al gezien in een boom? Dan geeft de gemeente dit aan met een rood wit lint. Ziet u een nest maar heeft de boom nog geen lint? Geef dit dan aan de gemeente door via telefoonnummer 14 058. Digitaal een melding maken kan via www.leeuwarden.nl.

Wat kunt u zelf doen?
Help de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en maak uw tuin aantrekkelijk voor vogels en insecten. Zij zien de rups als een heerlijk hapje en eten de rupsen op voordat de brandharen ontstaan.
Blijf zelf uit de buurt van de rupsen en hun nesten. De brandharen van de rupsen kunnen ernstige irritaties veroorzaken. Heeft u een nest in de tuin? Schakel dan een professional in. Het zelf verwijderen van de rupsen kan de haartjes verspreiden en gezondheidsproblemen veroorzaken.