Eikenprocessierups in gemeente Leeuwarden

De eikenprocessierups is weer actief in de gemeente Leeuwarden. Ze kunnen klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en luchtwegen. Vermijd daarom contact zoveel mogelijk.

De eikenprocessierupsen zijn goed te herkennen. Ze zijn grijs met een donkere band over de rug en hebben lange haren. Later in het seizoen zijn er ook nog rood/oranje stippen op de rug te zien. Ze zitten overdag meestal op de stam bij de onderste takken of aan de voet van een eik. De eikenprocessierups is nooit alleen, altijd in een groep van 15 of meer rupsen. Ze verplaatsen zich vaak in een lange rij (processie). Ook komt de eikenprocessierups alleen voor op of in de buurt van eiken. Dus niet op andere boomsoorten of struiken.

Bestrijding voordat er overlast is
We houden elk jaar de ontwikkeling van de eikenprocessierups in de gaten. Zo kunnen we op tijd de rupsen en hun nesten vinden. We laten de nesten door een gespecialiseerd bedrijf weghalen om overlast te voorkomen. Het inspecteren van de rupsen doet de gemeente zelf met vakkundige boominspecteurs.

Tekst gaat door onder het filmpje

Beheersplan eikenprocessierups
De eikenprocessierups komt in de hele gemeente voor waar eiken zijn. De gemeente heeft speciaal een beheersplan voor de eikenprocessierups laten maken. In dit plan staan acties waardoor bewoners zo min mogelijk overlast van deze rupsen hebben. In komende jaren proberen we zoveel mogelijk van deze acties uit te voeren.

Samen verantwoordelijk
Ondanks alle bestrijding vooraf is het helaas niet te voorkomen dat er eikenprocessierupsen zijn. Wanneer iemand de eikenprocessierups of de nesten daarvan ziet, horen we dat graag! Dit kan gemeld worden via 14058 of onze website. Is er een nest op particulier terrein? Dan is de eigenaar aan zet om dit aan te pakken en eventueel publiek te informeren. Het is daarbij wel verstandig om een professioneel bedrijf de nesten te laten verwijderen.