Ik zie overal berenklauw staan. Waarom laat de gemeente deze zo lang staan?

De bestrijding van de berenklauw is een kwestie van lange adem. Een plant maakt tot wel 50.000 zaden en die kunnen 7 tot 8 jaar kiemkrachtig blijven. Het kan dus jaren duren voordat de berenklauw is uitgeroeid.

De gemeente heeft de afgelopen jaren diverse manieren getest om de berenklauw te bestrijden. Op dit moment worden er vier methoden gebruikt: maaien, uitsteken, begrazing door schapen en de kop er uit halen. Per locatie bepalen we wat de beste manier is.

  • Maaien betekent dat de berenklauw snel weer terugkomt en er veel herhaalbezoeken per jaar nodig zijn. Deze methode past de gemeente toe op plaatsen waar de berenklauw overlast veroorzaakt en er veel van aanwezig zijn.
  • Het uitsteken van de berenklauw gebeurt ook vaak. Daarbij steken we de plant circa tien centimeter onder de grond af.
  • Schapen vinden de berenklauw heerlijk! Op een aantal plekken in de gemeente komt de schaapskudde langs om de berenklauw op te eten.
  • De methode waar de gemeente Leeuwarden het meeste succes mee heeft, is de kop er uit te halen. Als je de bloemen van de plant afknipt net voordat de plant rijp zaad heeft gevormd, dan put je de plant uit en kunnen de onrijpe zaden geen nieuwe planten meer voortbrengen.