Wat doet de gemeente

Exoten en ziektes bestrijden

Reuzenberenklauw

De Europese Unie plaatste de reuzenberenklauw op de lijst van ongewenste invasieve exoten. Gemeenten zijn nu verplicht om de plant te verwijderen. De gemeente Leeuwarden gebruikt geen gif bij de bestrijding.

Hoe herken je de reuzenberenklauw?

De Reuzenberenklauw kan 2 tot 3 meter hoog kan worden en bloeit vanaf half juni met witte bloemen in schermen die tot 50 cm in doorsnee zijn. De zaden blijven tot 7 jaar kiemkrachtig. De grote plant verdringt andere, inheemse soorten. Daarbij kan het sap van de Reuzenberenklauw blaren geven op de huid of leiden tot ernstige brandwonden in combinatie met zonlicht. Wees daarom altijd heel voorzichtig in nabijheid van deze reuzenplant!

Wat doet de gemeente tegen de reuzenberenklauw?

De gemeente heeft de afgelopen jaren diverse manieren getest om de berenklauw te bestrijden. Op dit moment worden er vier methoden gebruikt: maaien, uitsteken, begrazing door schapen en de kop er uit halen. Per locatie bepalen we wat de beste manier is.

De bestrijding van de berenklauw is een kwestie van lange adem. Een plant maakt tot wel 50.000 zaden en die kunnen 7 tot 8 jaar kiemkrachtig blijven. Het kan dus jaren duren voordat de berenklauw is uitgeroeid.
In het filmpje legt Geert Draaistra uit hoe de gemeente de berenklauw bestrijdt.

Heb je een Reuzenberenklauw in je tuin?

Dan moet je voorkomen dat de zaden zich kunnen verspreiden. Het verwijderen van de planten is de beste manier om verspreiding naar de omgeving en gezondheidsschade te voorkomen.

  • Draag altijd beschermende kleding die het hele lichaam bedekt (laarzen, handschoenen en regenpak). Ook de ogen moeten goed beschermd zijn.
  • Steek de plant 15-20 cm onder de grond af; dit is net onder het groeipunt (indien nodig enkele keren in het seizoen herhalen). Dit is de beste manier.
  • Afmaaien is ook een optie; dit moet je meerdere keren (minimaal 5 keer) per groeiseizoen herhalen.
  • Voer de plantenresten af met het groenafval.

Schapen en varkens

Deze dieren vinden de reuzenberenklauw heerlijk! Varkens zetten we het hele jaar door in op terreinen met berenklauw. De schapen zetten we korte perioden in.  Naast de reuzenberenklauw hebben de varkens ook nog een aparte voederbak. De varkens grazen op plekken die goed afsluitbaar zijn. De schapen komen als de reuzenberenklauw volop groeit. Na zeven jaar zou de reuzenberenklauw op deze plek uitgeroeid kunnen zijn.

Boren

Uitboren van berenklauw wordt gedaan bij jonge planten buiten de “haarden” Alleen als de haarden op gevaarlijke plekken staan, zoals speeltuinen, wordt er geboord, Dit wordt gedaan door een speciaal ontwikkelde boorkop met een pin en messen aan de onderkant. De gaten worden opgevuld met grond of zand.

Knippen van bloemschermen

Het wegknippen van de bloemschermen wordt gedaan op plekken waar de berenklauw geen gevaar oplevert. Hiervoor hebben we een speciale gebogen snoeischaar ontwikkeld. Exact op het juiste moment, als de buitenste bloemen wit zijn en de binnenste groen, wordt de bloem eruit geknipt. Dit is omstreeks juni en juli. Dit voorkomt dat de plant zaad gaat zetten. De plant kan zich daardoor niet voortplanten en sterft af. Dit doen we vooral in de grote haarden die daardoor niet meer uitzaaien en daardoor krimpen ze in. Dit wordt per haard zeven jaar achter elkaar gedaan.

Melding doen Reuzenberenklauw

Zijn er plekken die gevaar opleveren? Maak dan een melding. Dan gaat de gemeente eerder ingrijpen, als dat nodig is. Je kan een melding doorgeven via je smartphone. Maak hiervoor gebruik van de gratis MijnGemeente app. Ook kan je een formulier invullen op onze website of bellen met 14058

De gemeente bestrijdt geen invasieve exoten op particulier terrein, hiervoor kan je geen melding maken bij gemeente Leeuwarden.