Duurzame Markt: Groen Goud! op 15 juni

Hoe kun je op een verantwoorde, maar vooral lekkere manier eten? Duik in de wereld van de gezonde bodem, water en voedzaam eten. We hebben maar 1 aarde en daar moeten wij allemaal goed op passen. Daar kun jij ook aan bijdragen. Kom op 15 juni inspiratie opdoen tijdens de Duurzame Markt en ontdek hoe leuk en lekker gezond leven, Dutch cuisine, tuinieren en ons bodemleven is. De toegang is helemaal gratis!

Doe mee aan de workshops en demonstraties, of shop duurzame producten. Lever een tegel uit jouw tuin in en krijg een plant. Ook zijn er weer allerlei duurzame producten te koop. Voor jong en oud is er deze editie weer veel te doen, te beleven én te proeven. Doe mee!

De Duurzame Markt is van 12.00 tot 16.00 uur in de hal van het gemeentehuis.

Deelnemers

DeelnemersActiviteit
Bert van GeelBert Natuur: workshop over bodemleven
De StreekboerStreekproducten
EnergiecoachesHulp bij energie besparen en aanvraagformulier voor witgoedregeling
FrodolieHerbruikbare (stok)broodzakken, boterhamzakken en stekjes
Ha-RaAdvies over duurzaam schoonmaken zonder het milieu (oppervlaktewater) te vervuilen en biologisch huidverzorgingsproducten.
Koken voor sociaal geluk ! Gerard VoskuilenWorkshop met producten van Moes+ kookboek winnen met prijsvraag
Lies KeramiekKeramiek gemaakt van klei uit de nieuwe wijk Middelsee
Ivanka TipuricEigen gemaakte honing, siroop, jam
IVN Workshop (mini) moestuinieren, composteren, samenwerking tussen planten, (mini)moestuinbak van afvalmateriaal en ontwerp je eigen groentetuin met de moestuin maat. Een moestuincoach geeft advies op maat.
Jouw Dagelijkse KostInfokraam over Dagelijkse Kost
Wetterskip FryslânKlimaattafel: experimenteren, waar je wateroverlast creëert en hoe je vervolgens de stad/dorp weer van droge voeten moet voorzien. Waarbij zichtbaar is, dat iedereen hier iets kan betekenen.
Kinderrestaurant en wijkrestaurant BilgaardWil jij als een echte kok koken in het kinderrestaurant? Of kom mensen ontmoeten voor de gezelligheid in het wijkrestaurant van Bilgaard.
Land van OnsLand van Ons is een burgercoöperatie. Iedereen kan meedoen, want het landschap is van ons allemaal. Door met elkaar eigenaar te worden kunnen we zelf voor verandering zorgen.
Odin LeeuwardenBiologische supermarkt
Omrin, De Groenbank LeeuwardenEen initiatief Omrin & Van Beets waarbij we beplanting die vrij komt bij aanleg van tuinen en sloop van terrein hergebruiken, opkweken en beschikbaar stellen voor de minima. Rabobank financiert mee. Start in oktober dit jaar.
Stadshout LeeuwardenProducten van Stadshout Leeuwarden
Steenbreek: Bonny VeenstraRuil tegel om voor een inheemse plant, NK Tegelwippen
Stoereloer Workshop voor kinderen. Stoereloer kunstenaars Reina Visser en Yvonne Feijten nemen je mee in de fascinerende ondergrondse wereld van schimmels, sporen, champignons en ander leven. Tijdens deze inloopworkshop bouw je je eigen artistieke schimmelkijkdoos die je mee naar huis neemt. Deze kijkdoos zal blijven groeien en je blijven verrassen, zelfs lang nadat de workshop is afgelopen.
Tante Restante-taste the changeProef bonbons, oranjekoek gemaakt van broodpasta 
Van BeetsWorkshop, advies vergroenen tuin, gratis vogelhuisjes, egelhuisjes. Info over groenbank Leeuwarden.
Van Hall Larenstein en Aeres MBO Life Scienceshybride yoghurt, broodpasta, granola en haverreep
VitensUitdelen van douchetimers en folders
Water Diamant spelSpeel het Waterspel
Provincie FryslânStim fan Fryslân – Hoe ben jij zuinig met (drink)water? 
Magneetvissen met SietseSamen met Sietse de gracht schoonmaken
De wereld van de Bij,  Foppe de HaanBijenhouder, Imker en deskundige herintroductie van de Zwarte inheemse Bij
Bodemlogica door Geert Draaistra (gemeente Leeuwarden)Verschillende items over bodem, het belang van een gezonde bodem en de verwaarding van groene reststromen. Bodemverbeteraars, gebruik natuurlijke bacteriën, Bokashi en de wormentoren. De Kruiwagenmars 2024 als symbool voor verandering.
It Ljouwertster Tûntsje, door Gilberto Squizzato, gemeente LeeuwardenVoor elke grondsoorten een zakje met inheemse plantenzaden
Natuerlik Ljouwert 2050Expositie en infokraam
Het Ondergronds Universum (studenten NHL Stenden)Op expeditie gaan over het leven onder de grond, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat de grond gezond is en blijft! Wij gaan het verschil laten zien hoe het bodemleven eruitziet, tussen een betegelde en een groene tuin.
Flat Durt Sensation (studenten NHL Stenden)Het spel “Tuintje, Boompje, Beestje.”
PJ Leeuwader Lyceum Jaap BijsterveldWaterkwaliteit in Leeuwarden
Onder het maaiveldFilm Onder het Maaiveld
PlantMarkinheemse planten te koop
Oan TafelProef en Ervaar! Een culinaire wereldreis bereid met lokale producten.
Yn’e Sinne FarmYn’e Sinne Farm is een tuinderij die op duurzame wijze te werk gaat, aan de hand van regeneratieve tuinbouw. Op de tuinderij wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke middelen en methoden. Ze telen met de natuur mee, geven de bodem wat ze nodig heeft en versterken de biodiversiteit. 
Stadstuin Techum Raoul van KlaverenGroente en fruit uit de Stadstuin van Techum
Zerowaste FrieslandInspiratietafel met diverse producten die je kunnen helpen bij een zero waste levensstijl. Daarnaast richten we een tafel in waar men zelf aan de slag kan om van oude kranten een papieren zaaipotje te maken.
Dille & Kamille“Dille weet raad” , workshop, duurzaam schoonmaken en cosmetica, producten van Dille en Kamille
Het leven in de nacht, Merlijn HendriksVoorlichting over vleermuizen en opnamen van verschillende soorten vleermuizen laten horen
LTO NoordKruidenrijk grasland en duurzame producten
Melktap JellumInformatie over de Melktap. Melk, ijs, chocoladetruffel, honing en zeep te koop.