Intratuin opent Groen Klimaatplein

Op 23 maart is de feestelijke opening van het Groen Klimaatplein bij Intratuin Leeuwarden. Met workshops voor kinderen en een winactie. Het Groen Klimaatplein biedt inspiratie, advies en alle planten en producten voor een groene en klimaatvriendelijke tuin, overzichtelijk verzameld op één plek. Door het vergroenen van de tuin wordt wateroverlast voorkomen en heb je minder last van hitte.

Wethouder Bert Wassink: “Een groene tuin is beter bestand tegen de hevige regenval en grote droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Bovendien is het goed voor vlinders, bijen en andere insecten. Als gemeente proberen we de openbare ruimte zoveel mogelijk bestendig tegen klimaatveranderingen te maken. Daarnaast stimuleren we inwoners om ook zelf bij te dragen. Bijvoorbeeld met de korting op een regenton en onze subsidieregelingen voor het afkoppelen van de regenpijp of het aanleggen van een groen dak. Maar ook door mee te doen aan initiatieven als het Groen Klimaatplein Leeuwarden.”

Wat vind je op het Groen Klimaatplein?
In het Groen Klimaatplein vind je verschillende ‘inspiratie tuintjes’ die laten zien welke planten passen bij een waterrijke tuin, bijen- of vlinderrijke tuin. En hoe je een tuin groen, maar wel onderhoudsarm kunt inrichten. Ook is er informatie over het aanleggen van een groen dak en het verwerken van water in de tuin, zodat er na een fikse regenbui geen wateroverlast ontstaat. Speciaal opgeleide ‘Klimaatambassadeurs’ geven advies over het ontwerpen van de tuin en helpen je graag met tips of het beantwoorden van vragen. In het Groen Klimaatplein vind je alles over klimaatvriendelijke tuinen overzichtelijk op één plek.

Maandag 21 maart was de landelijke kick-off van klimaatpleinen in Haule.

Workshop insectenhotel maken
Om de opening van het Groen Klimaatplein Leeuwarden te vieren, zijn er 2 gratis workshops insectenhotel maken voor kinderen. Eerste 20 aanmeldingen zijn gratis. Vol = vol.
Aanmelden kan telefonisch via 058-2888000. De tijden van de workshop zijn 15.30 en 16.30.

Win een Intratuin waardebon!
Wie tussen woensdag 23 maart en zaterdag 2 april een regenton aanschaft, krijgt niet alleen 25 euro korting met de kortingsbonnen-actie van de gemeente Leeuwarden, maar maakt ook kans op een Intratuin waardebon* van 100, 75 of 50 euro. De winnaars worden na 2 april bekend gemaakt.

Programma
15.00 uur            De officiële opening van het Klimaatplein door wethouder Duurzaamheid, Bert Wassink en de adjunct directeur van Tuinbranche Nederland, Brenda Horstra.

15.15 uur            Uitleg over het Klimaatplein door Klimaatambassadeurs

15.30 uur            Workshop insecten hotel maken

16.30 uur            Workshop insectenhotel maken

Locatie
Intratuin Leeuwarden, Tijnjedyk 5, Leeuwarden.

Samenwerken voor klimaatadaptatie
Het Groen Klimaatplein Leeuwarden is een samenwerking van de Gemeente Leeuwarden, Tuinbranche Nederland, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en Intratuin Leeuwarden.


* Te besteden bij Intratuin Leeuwarden aan klimaatvriendelijk groen of producten voor in de tuin.