It Bûterfabryk en de Buorkerij winnen Vergroen-je-straat-wedstrijd

Het ontwerp van de bewoners van It Bûterfabryk en de Buorkerij heeft de Vergroen-je-straat-wedstrijd gewonnen. Ze willen de straten een Monet-achtige uitstraling geven door veel bestrating te vervangen door groenstroken of groentegels voor parkeergelegenheid, meer heggen en bomen in de straten en klimrozen langs de gevels. De gemeente Leeuwarden gaat in samenwerking met Grou2030 en de bewoners bekijken hoe en wanneer dit plan uitgevoerd kan gaan worden.  

Simone Beem en Dick Willemsen van Grou2030 zijn blij met de mooie plannen: “Het is een mooi initiatief van straten die nu heel weinig groen hebben. Wij feliciteren it Bûterfabryk en de Buorkerij met hun eerste prijs en kijken nu al uit naar de vergroening van deze straten die zowel dier als mens ten goede zal komen.”

Eervolle vermelding voor speeltuinontwerp van kinderen uit Lyts Blyema
Renske Jonker en de kinderen Lauren, Fay, Brent, Ivar, Milan, Rowan en Zoë uit de straat Lyts Blyema verdienen een eervolle vermelding. Zij leverden een ontwerp in voor het veiliger maken van hun speeltuin. De kinderen hebben een mooie collage gemaakt van een speeltuin met heggen eromheen, stroken met wilde bloemen en nieuwe speeltoestellen. Daarnaast willen ouders en kinderen verkeer remmende maatregelen, zoals bloembakken op straat. De gemeente Leeuwarden gaat in samenwerking met Grou2030 en de bewoners bekijken hoe het plan verder uitgewerkt kan worden.    

Renske Jonker en de kinderen Lauren, Fay, Brent, Ivar, Milan, Rowan en Zoë showen hun ontwerp van de speeltuin in Lyts Blyema.

Enny van der Wiel van Grou2030 en de gemeente Leeuwarden reikten afgelopen vrijdag een aanmoedingsprijs uit aan Renske en de kinderen als bedankje voor hun inzet. “Een groene en sociale omgeving creëer je met elkaar. Met je buren of in dit geval de buurtkinderen. Ik vind het geweldig dat Renske aan onze oproep gehoor heeft gegeven en met dit mooie plan is gekomen. En hopelijk inspireert het de kinderen ook. Jong geleerd is oud gedaan.”, aldus een trotse Enny. 

Over de Vergroen-je-straat-wedstrijd
Grou2030 kwam op het idee van een groene straat wedstrijd. In een groene omgeving is het prettiger en veiliger wonen voor mens en dier. Daarnaast helpt groen ook mee aan een betere waterberging van regenwater in de bodem, voedsel en schuilplaatsen voor dieren en schaduwplaatsen waar het in de zomer beter toeven is. Iedereen in Grou kon tot 1 juli een ontwerp voor de straat inleveren.