Nationale Tuin en Klimaat Route

Heb jij een supergroene tuin, waar de bijen en vlinders vrolijk ronddartelen en planten de ruimte hebben om te groeien? Meld je dan voor de Nationale Tuin en Klimaat Route op 2 en 9 september! Met jouw aanmelding help je anderen met jouw ervaring en ideeën. Heb jij bijvoorbeeld een regenton geplaatst voor het opvangen van regenwater? Of een sedumdak aangelegd? Wat je ook aan verduurzaming hebt gedaan, je kan er anderen mee inspireren. Je kunt ervoor kiezen om als voorbeeld op de website te komen, maar je kunt je tuin ook openstellen voor anderen.

Zo heeft tuinliefhebber Alie Valkema uit Leeuwarden, haar tuin als inspiratie opgegeven. Toen zij in 1999 in haar huidige woning kwam te wonen, was de tuin ook het eerste wat ze aanpakte. In haar tuin vind je inmiddels al 500 verschillende planten, zelf geteelde groenten en kruiden, inheemse planten en struiken. Of ze er veel moeite voor heeft gedaan? “Ik heb de tuinbouwschool gedaan, dus had al wel verstand van planten. Ik heb wel eerst een ontwerp laten maken. Daarna ben ik zelf aan de slag gegaan, maar heb ik de natuur ook zijn werk laten doen”. Alie doelt hiermee ook op het onkruid, dat je vaak niet hoeft weg te halen. “Uit onkruid komen soms hele prachtige planten of bloemen!”, aldus Alie.

Haar tip voor beginnende tuinliefhebbers? “Begin gewoon! Je hoeft er niet veel verstand van te hebben, maar laat je daarom van tevoren goed door betrouwbare kwekers. Mocht je bij mij langskomen, dan kan ik je er alles over vertellen.”

Voor meer informatie en het aanmeldformulier kijk je op Nationale Tuin en Klimaat Route.