Wat kan ik zelf doen

Vergroen je straat of buurt

Minimaal onderhoud, maximaal genieten

Een geveltuintje is een kleine tuintje, een smalle strook met planten tegen de gevel van een pand. Er mag 1 tot 1,5 tegel uit het trottoir verwijderd worden om zo de straat een stukje groener te maken.

De Geveltuin: mooi, nuttig en gezellig

Hoe mooi is het als je huis “in het groen” staat. Dat kan ook in de stad, met een geveltuin. Een strook van circa anderhalve stoeptegel, direct tegen de gevel aan. Niet iedereen heeft immers de ruimte voor een voortuin. Zo’n geveltuin verfraait niet alleen het aanzicht van het huis, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid van de buurt of wijk. En het is gezellig om samen met buren aan de slag te gaan.

Bijkomende voordelen: een geveltuin is goed voor de afwatering in een versteende omgeving en het groen biedt dieren ook een schuilplaats. Vind je het lastig om een geveltuintje in de stoep te maken? Je kan ook een geveltuintje aanleggen in potten. Voor een geveltuintje in potten geldt wel dat je deze vaker water moet geven.

Even melden

Je hebt geen vergunning nodig voor een geveltuin op gemeentegrond, maar het is wel verstandig je geveltuin te melden bij de gemeente.

Geveltuininspiratie

– Kijk op de site van Stichting Steenbreek waar tips worden gegeven voor de aanleg van een geveltuin.
– Kijk eens in het boek Guerrilla Gardening – Handboek voor buurtvergroeners voor meer leuke ideeën.
Download de PDF met geveltuin beplantingsideeën of klik hieronder op de knop voor de PDF met de top 10 geveltuinplanten.