Wat kan ik zelf doen

Vergroen je straat of buurt

Organiseer een steenbreekactie

Steen er uit, plant er in! Dat is wat we binnen gemeente Leeuwarden met Operatie Steenbreek voor elkaar willen krijgen. Samen met een aantal actieve wijkverenigingen organiseren we acties waarbij we met inwoners hun eigen omgeving vergroenen. Ook jij kunt zelf een Steenbreekactie organiseren. Wij helpen je op weg.

Stappenplan Blauwdruk Steenbreek

Met de Blauwdruk Steenbreek wordt jouw steenbreekactie een groot succes! Dit is een stappenplan waarmee je jij jouw eigen Steenbreekactie ‘organiseert. Het woord ‘Steenbreek’ zegt het al, een actie waarmee je stenen uit de tuin haalt en vervangt door groen. Dit kan in jouw eigen tuin, maar ook in de straat of wijk waar je woont. In de Blauwdruk lees je handige tips over de praktische zaken die je voor de Steenbreekactie regelt en hoe je een financiële bijdrage aanvraagt.

Waarom zijn steenbreekacties nodig?

Onze leefomgeving verandert in een snel tempo. Plant- en diersoorten verdwijnen en levende systemen raken verstoord. Daarom helpt elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven verbetert en mensen voelen zich prettiger en gezonder.

Operatie Steenbreek

Op de website van Stichting Operatie Steenbreek vind je tips, instructievideo’s en meer over hoe jij jouw tuin kunt vergroenen.

Hoe ziet een Steenbreekactie er uit?

Samen met bewoners organiseert de gemeente 5 keer per jaar een Steenbreekactie in de vorm van een mini braderie. Telkens in een andere wijk of dorp. Hier krijg je onder andere informatie om makkelijker je tuin te vergroenen. Je krijgt bijvoorbeeld een gratis seizoensplant als je een tegel uit je tuin inlevert. Vanuit de bewoners komen leuke ideeën zoals het maken van een egelhuis, een macramé workshop, Bert Natuur uitnodigen, een Smootiebus, een wandeling maken langs groene plekken in de buurt, de Buurvrouw en Buurvrouw bus. Dit is heel erg afhankelijk van wat de bewoners zelf leuk vinden. De kernthema’s van de dag zijn biodiversiteit, klimaatadaptatie en mensen ontmoeten met dezelfde interesses en gezondheid.