Wat kan ik zelf doen

Vergroen je tuin

Plant een boom

Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling in de tuin, leggen koolstofdioxide (CO2) vast en verbeteren de luchtkwaliteit. Daarnaast zorgen ze ervoor dat er minder regenwater in het riool terecht komt en bieden ze privacy. Van sommige bomen kun je eten. Vogels gebruiken bomen veilige nestel- of schuilplaats. Voor iedere tuin en grondsoort is wel een geschikte boom te vinden.

Geschikte tuinbomen

Bomen die geschikt zijn om in de tuin te planten zijn bijvoorbeeld de esdoorn, de gele kornoelje en de hulst.

In de pdf vind je nog meer geschikte boomsoorten en foto’s van hoe de bomen eruit zien.

Nog een paar tips:

  • Onderzoek vooraf goed op welke plek je graag schaduw in de tuin wilt hebben. Een boom is geen zonnescherm dat je daarna nog open en dicht kunt doen.
  • Geef zoveel mogelijk informatie over je tuin (omvang, grondsoort, standplaats) en andere specifieke wensen door aan een medewerker van een tuincentrum of boomkweker zodat je samen de juiste boom voor de juiste plek kunt uitkiezen.
  • Het beste tijdstip om een boom te planten is het najaar. De bomen zijn dan in rust.
  • Accepteer een paar weken bladval, zelfs een wintergroene naaldboom verliest wel wat.

Plant inheemse, natuurlijke soorten

Inheemse soorten komen natuurlijk in Nederland voor en groeien dus goed in ons klimaat. Ook zijn ze een belangrijke voedselbron en/of woonplek voor insecten en andere dieren. Ga je in je tuin aan de slag met planten? Plant dan ook gelijk een paar inheemse vaste planten of struiken. Het IVN helpt je graag met meer tips en informatie.