Wat vind jij van de Prinsentuin?

De Prinsentuin is het groene hart van de Leeuwarder binnenstad. De plek waar mensen komen voor een wandeling of om gewoon lekker op een bankje te zitten. Om in de zomermaanden van de schaduw van de bomen te genieten of in de winter de schaatsen onder te binden voor een rondje over het ijs. Het is ook de plek waar toeristen hun boot aanleggen.

Hoe zorgen we ervoor dat de Prinsentuin een prettige plek blijft voor al die verschillende bezoekers? Waarbij we uiteraard het karakter van de Prinsentuin met de mooie oude bomen, water en groen behouden? Daar gaat de gemeente Leeuwarden samen met een groep betrokkenen mee aan de slag. Ook Bureau Noordpeil uit Sneek is bij het project betrokken.

Ontwikkelkader Prinsentuin

De gemeente gaat een ontwikkelkader maken voor de Prinsentuin. Hierin staat welke functies er al in de Prinsentuin zijn of welke functies in de toekomst gewenst zijn. Denk bijvoorbeeld aan toiletvoorzieningen voor dagrecreanten en betere voorzieningen voor havenpassanten. En waar kunnen deze functies gerealiseerd worden? In het ontwikkelkader komen dus de kansen en mogelijkheden te staan voor de Prinsentuin. Hiermee wil de gemeente goede plannen gaan maken. Niet alles kan en willen we doen in de Prinsentuin, want het is al een heel mooi stadspark en bovendien een beschermd rijksmonument.

Groene oase

Wethouder Abel Reitsma: “Leeuwarden heeft bezoekers veel te bieden. De Prinsentuin is een groene oase midden in het centrum van de stad. Een fantastische, gastvrije plek voor zowel toeristen als inwoners van onze gemeente.

Ieder jaar komen duizenden toeristen met de boot naar de haven van de Prinsentuin om van daaruit de stad te verkennen. Maar ook inwoners maken graag gebruik van het groen, de rust en de ruimte. Om de hond uit te laten bijvoorbeeld. Of om even lekker in het gras langs het water te zitten.

Het is soms lastig om al die verschillende functies goed met elkaar te combineren. Daarom zijn we Project Prinsentuin gestart. Om ervoor te zorgen dat de Prinsentuin ook in de toekomst die groene oase blijft waar iedereen zich thuis voelt. Daar willen we als gemeente Leeuwarden in investeren.”

Vragenlijst over de Prinsentuin

Om er achter te komen waarom mensen naar de Prinsentuin komen, wat ze daar doen en wat ze belangrijk vinden, is een vragenlijst opgesteld. De vragenlijst staat op www.leeuwarden.nl/prinsentuin.

De gemeente Leeuwarden vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. Dat geeft een goed beeld van wat bezoekers van de Prinsentuin en andere betrokkenen belangrijk vinden.

De vragenlijst staat vanaf vandaag open. Invullen kan nog tot en met eind augustus.