Doe mee met het NK Tegelwippen 2024!

De gemeente Leeuwarden doet dit jaar opnieuw mee met de landelijke campagne NK Tegelwippen. Vorig jaar vervingen inwoners, bedrijven en de gemeente zelf in totaal 68202 tegels. Veel meer dan de 27631 tegels in 2021. Dit jaar gaat de gemeente voor een plek in de top 5 van het landelijke klassement. Het NK Tegelwippen is van 21 maart tot 31 oktober 2024.

Oproep aan inwoners, wijkverenigingen, scholen en bedrijven
Iedereen kan meedoen met het NK Tegelwippen. Bijvoorbeeld door tegels door groen te vervangen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin, het schoolplein, op het bedrijventerrein of door met buren een Steenbreekactie in de buurt te organiseren. De tegels meldt u aan bij de landelijke Tegelteller via nk-tegelwippen.nl/meedoen. Zo houdt de landelijke organisatie bij hoeveel tegels er per gemeente vervangen worden. Zowel tegels, andere soorten bestrating en grind tellen mee. Deelnemers maken kans op leuke prijzen. Iedere maand kiest het NK Tegelwippen namelijk een ‘Wipper van de Maand’. De gemeente Leeuwarden doet met eigen groenprojecten mee met het NK Tegelwippen.

Tegeltaxi, Blauwdruk Steenbreek en subsidies
Om iedereen een handje te helpen zet de gemeente ook dit jaar de Tegeltaxi in. Vorig jaar maakten 121 mensen gebruik van de gratis tegelophaalservice. Voorwaarde is dat de tegels vervangen worden door planten.

Op www.groenleeftinleeuwarden.nl vindt u tips over het vergroenen en diervriendelijker maken van uw tuin en de Blauwdruk Steenbreek waarmee u samen met uw buren uw buurt vergroend.

Op www.leeuwarden.nl staan de verschillende subsidies voor meer groen in de tuin en slim omgaan met water. Denk aan de korting voor de aanschaf van een regenton en een bijdrage voor de aanleg van een groen dak. Ook is er subsidie voor het vergroenen van de tuin. Deze subsidie kunt u alleen of met uw buren aanvragen. Scholen en bedrijven in de gemeente Leeuwarden kunnen ook gebruik maken van deze subsidies.  

Hergebruik van tegels
De tegels die de Tegeltaxi ophaalt, zoeken nog een circulaire bestemming. Bijvoorbeeld voor een stapelmuurtje, verhoogde border, bankje of een rotstuintje. Heeft u belangstelling voor deze tegels? Laat het dan weten via nktegelwippen@leeuwarden.nl.

Over het NK Tegelwippen
Bij het NK Tegelwippen draait de strijd om welke gemeente, samen met inwoners en bedrijven, de meeste tegels kan vervangen voor planten. Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’. Dit is een samenwerking van onder meer overheden, brancheorganisaties, natuurclubs, waterbeheerders en tuinorganisaties. Zij slaan de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners.