Op heggen safari in de Transvaalswijk en de Vossenparkwijk

Een heg of een haag is veel meer dan een rijtje struiken aan elkaar. Van strak bijgewerkte heggen tot onverzorgde heggen. Voor velen is het gewoon een stukje privacy, voor anderen de finishing touch van hun tuin. Maar Volgens kunstenaar Bart Eysink Smeets zegt de heg ook veel over de bewoners.

In samenwerking met Kunstinitiatief VHDG maakte kunstenaar Bart Eysink Smeets een audiotour door de Leeuwarder wijken Transvaalwijk en Vossepark. Hij neemt je mee langs de mooiste, interessantste en strakst geknipte heggen van Leeuwarden. 

Een heg is fascinerend

Een heggensafari natuurlijk grappig bedoelt, maar voor Bart zit er ook wel iets serieus in. “Wat bezielt ons als mens om een stukje groen in een blokje te snoeien? Toen ik de bloemenboeket voor mijn moeder in blokjes snoeide en op de foto zette, vond iedereen daar wat van. Dat doe je toch immers niet? En toch doen wij dat wel met een rijtje struiken. Ik vind dat fascinerend.”

Strak gesnoeide heggen

In Spijkers met Koppen laat Bart weten met een vrouw te hebben gesproken die nogal problemen met de heg heeft. Nou ja de kant van de heg van de buren dan. De heg aan de kant van de buren die hun tuinen van elkaar scheidt wordt niet goed bijgehouden. “Dat klinkt als het begin van een aflevering van de rijdende rechter” grapt de cabaretier Dolf Jansen. Maar voor de buurvrouw was het bittere ernst. “Haar kant van de heg was ook echt zeer strak. Zo staat ze waarschijnlijk ook er rechtlijnig in het leven” zegt Bart lachend.

Wil je nou ook op een heggen safari door de Transvaalswijk en de Vossenparkwijk? Luister dan naar de gratis audiotour op soundcloud

Stream VHDG Heggenwandeling van Kunstinitiatief VHDG | Luister gratis online op SoundCloud