Wat doet de gemeente

Exoten en ziektes bestrijden

Eikenprocessierups

In het voorjaar hebben veel eikenbomen in Leeuwarden te maken met de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups kunnen ernstige klachten geven: jeuk, huiduitslag en last van de ogen en luchtwegen. De rupsen veroorzaken daarnaast veel schade aan de eikenboom. Ze eten namelijk de jonge bladeren van de boom op. Genoeg redenen dus om snel alarm te slaan bij het opmerken van deze rups.

Hoe herken je de eikenprocessierups?

Zoals de naam al aangeeft, komt de eikenprocessierups alleen voor op eikenbomen. De rups heeft lange witte haren die uit gele vlekken op de rug staan ingeplant. Er loopt een donkere band boven over de rug van de rups. De rups heeft een donkerbruine kop en ze lopen vaak in een rijtje (processie) achter elkaar aan. Er zijn in de buurt ook altijd eiken te vinden waar nesten van spinsels in hangen. Hierin trekken de rupsen zich terug om te vervellen of tot vlinder te verpoppen.

Wat doet de gemeente?

De gemeente bestrijdt deze rupsen op verschillende manieren, onder andere door een proef met feromonen, het plaatsen van nestkasten voor vogels, die de rupsen graag lusten en voeren aan hun jongen. Daarnaast worden gelokaliseerde nesten weggezogen en op zeer hoge temperatuur verbrand. Meer weten over de bestrijding van de eikenprocessierups? Boomadviseur Johan geeft uitleg in het filmpje.

Wat kan je zelf doen

  • Wij raden aan om een professional in te schakelen. Wanneer je de rupsen of het nest zelf probeert te verwijderen, is de kans groot dat je de haartjes verspreidt en er een heleboel op jouw huid terecht komen.
  • Help de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en maak jouw tuin aantrekkelijk voor vogels en insecten. Zij zien de rups als een heerlijk hapje en zoeken de beestjes op voordat de brandharen ontstaan.
  • Daarnaast kan het vangen van de eikenprocessiemot ervoor zorgen dat je ook minder last krijgt van de rups.

Melden eikenprocessierups

Is de eikenprocessierups al gezien in een boom? Dan geven we dit aan met een rood wit lint. Zie je een nest maar heeft de boom nog geen lint? Geef dit dan aan de gemeente door via telefoonnummer 14 058. Digitaal een melding maken kan via www.leeuwarden.nl. Of geef je melding snel en eenvoudig door via de ‘MijnGemeente app’. Deze app kan je downloaden in de Play Store of App Store